Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Home > Boekhoudtermen > IBAN nummer

IBAN nummer

Dat Nederland sinds 2014 helemaal over is op IBAN mag geen verrassing meer zijn. Daar is jaren geleden uitgebreid campagne voor gevoerd en de implementatie ligt inmiddels al vele jaren achter ons. Toch merken we dat veel mensen het eigen IBAN nummer, en al helemaal als het om een zakelijke rekening gaat, niet uit het hoofd kennen. Daarnaast is een foutje maken bij de invoer van een bankrekeningnummer een angst voor veel ondernemers met verstrekkende gevolgen. Gelukkig is het eenvoudig om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een boekhoudprogramma waar de controle op een Nederlands rekeningnummer automatisch wordt gedaan. Handig toch?

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Over op IBAN: waarom was dat ook alweer?

Sinds de invoer van het IBAN nummer is er geen verschil meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen en incasso’s binnen Europa. Hiervoor zijn het International Bank Account Number (IBAN) en de Bank Identification Code (BIC) in het leven geroepen. Deze banknummers heb je dus nodig voor al je betalingen.

IBAN nummer

Internationale / buitenlandse betaalopdrachten

Het IBAN nummer zorgt voor een snellere en gemakkelijkere manier van betalen binnen Europa. Internationale en/of buitenlandse betalingen verlopen een stuk efficiënter, plus een correcte identificatie van de ontvanger wordt op deze manier verzekerd. Het is wel fijn om er zeker van te zijn dat je je geld naar de juiste persoon of bedrijf stuurt.

Wat is een IBAN nummer?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Ook wel bekend als het internationale bankrekeningnummer dat je gebruikt bij SEPA-betalingen. Het IBAN nummer bestaat in Nederland uit 18 tekens, maar in andere aangesloten SEPA-landen kan dit aantal verschillen. Het IBAN nummer bestaat uit maximaal 34 tekens en je bankrekeningnummer komt er natuurlijk altijd in voor.

SEPA

SEPA staat voor de Europese standaard die in de betaalmarkt ervoor zorgt dat het eenvoudiger is geworden om binnen Europa geld over te maken.
Lees meer over SEPA, en welke landen er aan meedoen op deze pagina.

Het verschil tussen IBAN en BIC

Met BIC hebben we te maken met nog een belangrijke ‘bankcode’. Het IBAN nummer en de BIC code gaan meestal hand in hand. Bij buitenlandse betaalopdrachten is ook de BIC code noodzakelijk. De BIC code zorgt er voor dat een een bank geïdentificeerd wordt bij buitenlands betalingen.

Wat is BIC?

BIC betekent Bank Identifier Code. Binnen de SEPA-landen heeft iedere bank een unieke code voor betalingen bestaande uit 8 tekens. Vroeger was een lijst met alle Nederlandse banken nog handig om te hebben, maar je zult verderop in dit artikel lezen dat je deze code niet meer zelf hoeft in te vullen, zodra je een Nederlands IBAN nummer invoert.

IBAN nummer: structuur, lengte en voorbeelden

Nu je geheugen wat is opgefrist over wat het IBAN nummer inhoudt, willen we je nog wel op de volgende zaken wijzen:

 • Lengte
  Bij ons in Nederland bestaat het IBAN nummer uit 18 karakters. Dit is niet in alle landen hetzelfde. Sterker nog, na Noorwegen (15) en België (16), heeft Nederland samen met Denemarken, De Faeröer Eilanden, Finland en Groenland (allen 18) een relatief kort IBAN nummer. Per land is een format gekozen die het beste aansluit bij het eigen banksysteem. Zo bestaat een IBAN nummer in Frankrijk uit 27 karakters en een IBAN nummer uit Malta uit maar liefst 31 karakters!
   
 • Structuur
  In principe wordt er qua structuur overal een gelijke indeling gehanteerd. Zo zijn er de bankrekeningnummer die aan het einde worden geplaatst, is er altijd een officiële code voor de bank én land waar het rekeningnummer loopt, aangevuld door controle getallen.

Hoe is een IBAN nummer opgebouwd?

Een Nederlands IBAN nummer ziet er als volgt uit: NL xx BANK 0000 0000 00

 • NL: de letters voor de landcode.
 • xx: een controlegetal.
 • BANK: de eerste vier letters van de betreffende bank.
 • 0000 0000 00: het rekeningnummer, bestaande uit jouw rekeningnummer voorafgaand aan een aantal nullen.

IBAN nummers valideren en controleren

In ons boekhoudprogramma kun je standaard gebruik maken van een IBAN nummer controle op Nederlandse rekeningnummers. Bij de invoer van de IBAN nummers van jouw klanten worden rekeningnummers in zijn totaliteit gecontroleerd. Deze belangrijke validatie zorgt ervoor dat je niet per ongeluk een transactie doet naar een onbekend rekeningnummer.

Wanneer je bij een relatie een Nederlands IBAN nummer invult, dan herkent het systeem direct om welke bank het gaat en vult dan automatisch de BIC code in.

Zo werkt het invoeren en controleren van een IBAN nummer in e-Boekhouden

 • Ga naar Relaties > Relaties > Zoeken om een relatie op te zoeken.
 • Wijzig een relatie door op het potlood te klikken of voeg een nieuwe relatie toe met de knop Toevoegen.
 • Vul de gegevens van de relatie in en vul onder Betaalgegevens > IBAN het IBAN nummer van de relatie in.
 • Als je naar het volgende invoerveld gaat, dan zal er voor Nederlandse rekeningnummers automatisch het BIC nummer worden ingevoerd. Voor buitenlandse rekeningnummers zul je deze zelf moeten invullen.
 • Als je een rekeningnummer invoert die niet bestaat, dan zul je een foutmelding krijgen. Dat is wel het handige van een geautomatiseerd systeem, die valideert op de achtergrond de correctheid van een bankrekeningnummer.

 

Veelgestelde vragen  
 

Waar kun je het IBAN nummer vinden?

Groen vinkje      
Het IBAN nummer vind je op je bankpas, in je online bankomgeving en op je bankrekening. Jouw klanten zullen het IBAN nummer verwachten op je facturen of op je website.

Hoe controleer je een IBAN nummer?

Groen vinkje      

Voor een Nederlands IBAN nummer kun je gebruik maken van de automatische validatie in in onze boekhoudsoftware. Zodra je voor een klant een IBAN nummer invult en naar het volgende invoerveld gaat, dan vindt op de achtergrond een controle plaats op de geldigheid van het IBAN nummer.

Als je een betaling doet naar een buitenlands IBAN nummer, dan zul je merken dat onze software dit IBAN nummer niet automatisch controleert. Wil je een buitenlands IBAN nummer controleren of een IBAN nummer handmatig via een andere website controleren? Deze controle kan via de website IBAN.com.

 

Boekhouden met automatische IBAN controle

Wil je je administratie doen, met de zekerheid dat de Nederlandse IBAN nummers van jouw klanten worden gevalideerd? Maak dan gebruik van het boekhoudpakket e‑Boekhouden.nl.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie