Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Zzp'er of freelancer worden

Als je een eigen bedrijf wil beginnen dan kun je dat doen als zzp’er. Maar wat betekent zzp en wat moet je als zzp’er allemaal regelen? Je leest het hieronder.

Wat is een zzp’er?

Zzp’er is de afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Dat betekent dat je als zelfstandig ondernemer géén personeel hebt. Je bent een zzp’er volgens de Belastingdienst als je:

  • meerdere opdrachtgevers hebt
  • zelfstandig bent; jij bepaalt wat er wel en niet gebeurt
  • investeert in je bedrijf
  • graag winst wil maken
  • verantwoordelijk bent voor de risico’s

Het verschil tussen een freelancer en een zzp’er

Vaak worden de termen zzp’er en freelancer door elkaar gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Wat is een freelancer?

Een freelancer is in principe ook gewoon een zelfstandige zonder personeel. Alleen is niet iedere zzp’er een freelancer. Freelancers zijn vaak professionals in de zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan vormgevers of softwareontwikkelaars. De term zzp’er is veel breder en daaronder vallen ook andere beroepen, zoals kappers en taxichauffeurs.

Eigenlijk is er dus niet echt een heel groot verschil. Het is maar net wat voor naam je het beestje geeft.

Zzp’er worden

Wil je zzp’er worden? Dan moet je een aantal zaken regelen, zoals een rechtsvorm kiezen, een ondernemingsplan schrijven, inschrijven bij de KvK en een boekhouding regelen, uurtarief bepalen.

Inschrijven als zzp’er

Je bent pas officieel een zzp’er als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voordat je je gaat inschrijven bij de KvK, moet je een rechtsvorm kiezen. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar ook een vof of een bv. De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm bij zzp’ers.

Wanneer je je inschrijft, word je opgenomen in het Handelsregister en ontvang je een KvK-nummer.

Een zzp boekhouding

Net als alle ondernemers, moeten ook zzp’ers een boekhouding bijhouden. Dit wordt verplicht door de Belastingdienst. Je kunt kiezen voor een boekhouder, maar er zijn speciale boekhoudpakketten voor ondernemers met een kleine administratie. Heb je als zzp’er niet zoveel facturen per jaar dan kun je gebruikmaken van een pakket met een gereduceerd tarief.

Belastingen voor zzp'ers

Het zal je niet verbazen dat je als zzp'er ook belasting moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Houd hier rekening mee, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Gratis boekhoudprogramma startende zzp’ers

Als startende zelfstandige zonder personeel kun je bij e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van je onderneming gratis boekhouden en factureren. Hierdoor hoef je in het begin geen kosten te maken voor een boekhoudprogramma. Uitproberen? Meld je nu aan!

Claim nu
15 maanden gratis

Verzekeringen voor zelfstandige zonder personeel

Wanneer je besluit om helemaal voor jezelf te beginnen, vervallen de verzekeringen bij je werkgever. Je moet dan zelf een aantal verzekeringen afsluiten. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Een bouwvakker die op hoge trappen staat en verschillende zagen gebruikt, loopt meer risico dan een nagelstyliste. Verzekeringen waar je aan moet denken zijn bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Houd er rekening mee dat de meeste privéverzekeringen niet jouw zakelijke deel dekken. Hiervoor moet je vaak een aparte verzekering afsluiten.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie