Gratis uitproberenZonder verplichtingen

KVK-nummer

Ben je bezig met het starten van een onderneming? Of zit je eraan te denken om als ondernemer aan de slag te gaan? Dan heb je vast wel eens gehoord van het KVK-nummer. Maar wat is een KVK-nummer eigenlijk? Hoe krijg je er een? En waarvoor gebruik je het? We leggen het hier uit.

Wat is een KVK-nummer?

Ondernemers staan in Nederland geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). In dat Handelsregister staat beschreven hoe je bedrijf heet, wat de adresgegevens van het bedrijf zijn en wat de werkzaamheden zijn. Daarnaast staat in het Handelsregister het vestigingsnummer en het Kamer van Koophandel-nummer. Een KVK-nummer is het bewijs dat je officieel geregistreerd staat bij de KVK. Anderen kunnen jouw bedrijf opzoeken in de database van de KVK, bijvoorbeeld aan de hand van je bedrijfsnaam, adresgegevens of het unieke nummer met 8 cijfers.

Hoe krijg ik een Kamer van Koophandel-nummer?

Een KVK-nummer krijg je wanneer je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Je meldt je bedrijf dan aan voor het Handelsregister. Je start je inschrijving online door, op de website van de Kamer van Koophandel, een voorbereidingsformulier in te vullen. Vul daar zo veel mogelijk gegevens in.

Maak daarna online een afspraak op een KVK-kantoor bij jou in de buurt. Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel krijg meteen je eigen KVK-nummer.

Waarom heb ik zo'n nummer nodig?

Iedere ondernemer in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus heeft iedere ondernemer een KVK-nummer. De overheid wil dat ondernemers zich inschrijven, zodat zij kunnen bijhouden hoeveel ondernemers er zijn en wie dat zijn. De basisgegevens van een bedrijf zijn te vinden in het Handelsregister. Je klanten of opdrachtgevers kunnen jouw gegevens raadplegen om je te checken, maar het werkt ook andersom. Als jij een nieuwe opdrachtgever hebt, kunt je controleren of deze wel is ingeschreven en of deze bijvoorbeeld niet stiekem failliet is gegaan.

Aanvragen

Je hebt jouw KVK-nummer nodig op het moment dat je start met je werkzaamheden. Jouw KVK-nummer is het bewijs dat je staat ingeschreven in het Handelsregister en als ondernemer moet je zijn ingeschreven. Er zijn drie momenten waarop je jezelf kunt inschrijven bij de KVK:

  • Uiterlijk 1 week nadat je gestart bent met jouw bedrijf
  • 1 week voordat je start met jouw bedrijf
  • Langere tijd voor de start van jouw bedrijf. De definitieve inschrijving vindt 1 week voor de start plaats, maar hiervoor hoef je niet opnieuw naar de KVK.

Waarvoor gebruik ik het?

Zoals hierboven aangegeven, is je KVK-nummer het bewijs dat je staat ingeschreven in het Handelsregister. Klanten, leveranciers en opdrachtgevers kunnen jou vinden in het register aan de hand van het nummer. Daarnaast vermeldt je jouw KVK-nummer op bijvoorbeeld je facturen, offertes en je website. Ook bij het doen van bepaalde zakelijke aankopen, heb je dit nummer soms nodig.

15 maanden gratis boekhouden

Bij e‑Boekhouden.nl is jouw KVK-nummer geld waard! Als startende ondernemer maak je de eerste 15 maanden van je bedrijf helemaal gratis gebruik van e‑Boekhouden.nl. Dat betekent boekhouden én factureren, zonder kosten! Dat is nog eens een goed begin toch?

 

Claim nu
15 maanden gratis

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie