Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

KvK-nummer

Bent u bezig met het starten van een onderneming? Of zit u eraan te denken om als ondernemer aan de slag te gaan? Dan heeft u vast wel eens gehoord van het KvK-nummer. Maar wat is een KvK-nummer eigenlijk? Hoe krijgt u er een? En waarvoor gebruikt u het? We leggen het hier uit.

Wat is een KvK-nummer?

Ondernemers staan in Nederland geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). In dat Handelsregister staat beschreven hoe uw bedrijf heet, wat de adresgegevens van het bedrijf zijn en wat de werkzaamheden zijn. Daarnaast staat in het Handelsregister het vestigingsnummer en het Kamer van Koophandel-nummer. Een KvK-nummer is het bewijs dat u officieel geregistreerd staat bij de KvK. Anderen kunnen uw bedrijf opzoeken in de database van de KvK, bijvoorbeeld aan de hand van uw bedrijfsnaam, adresgegevens of het unieke nummer met 8 cijfers.

Hoe krijg ik een Kamer van Koophandel-nummer?

Een KvK-nummer krijgt u wanneer u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel. U meldt uw bedrijf dan aan voor het Handelsregister. U start uw inschrijving online door, op de website van de Kamer van Koophandel, een voorbereidingsformulier in te vullen. Vul daar zo veel mogelijk gegevens in.

Maak daarna online een afspraak op een KvK-kantoor bij u in de buurt. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost 50 euro. U krijgt dan meteen uw eigen KvK-nummer.

Waarom heb ik zo'n nummer nodig?

Iedere ondernemer in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus heeft iedere ondernemer een KvK-nummer. De overheid wil dat ondernemers zich inschrijven, zodat zij kunnen bijhouden hoeveel ondernemers er zijn en wie dat zijn. De basisgegevens van een bedrijf zijn te vinden in het Handelsregister. Uw klanten of opdrachtgevers kunnen uw gegevens raadplegen om u te checken, maar het werkt ook andersom. Als u een nieuwe opdrachtgever heeft, kunt u controleren of deze wel is ingeschreven en of deze bijvoorbeeld niet stiekem failliet is gegaan.

Aanvragen

U heeft uw KvK-nummer nodig op het moment dat u start met uw werkzaamheden. Uw KvK-nummer is het bewijs dat u staat ingeschreven in het Handelsregister en als ondernemer moet u zijn ingeschreven. Er zijn drie momenten waarop u zich kunt inschrijven bij de KvK:

  • Uiterlijk 1 week nadat u gestart bent met uw bedrijf
  • 1 week voordat u start met uw bedrijf
  • Langere tijd voor de start van uw bedrijf. De definitieve inschrijving vindt 1 week voor de start plaats, maar hiervoor hoeft u niet opnieuw naar de KvK.

Waarvoor gebruik ik het?

Zoals hierboven aangegeven, is uw KvK-nummer het bewijs dat u staat ingeschreven in het Handelsregister. Klanten, leveranciers en opdrachtgevers kunnen u vinden in het register aan de hand van het nummer. Daarnaast vermeldt u uw KvK-nummer op bijvoorbeeld uw facturen, offertes en uw website. Ook bij het doen van bepaalde zakelijke aankopen, heeft u dit nummer soms nodig.

15 maanden gratis boekhouden

Bij e-Boekhouden.nl is uw KvK-nummer geld waard! Als startende ondernemer maakt u de eerste 15 maanden van uw bedrijf helemaal gratis gebruik van e-Boekhouden.nl. Dat betekent boekhouden én factureren, zonder kosten! Dat is nog eens een goed begin toch?

 

Claim nu
15 maanden gratis

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie