Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Maakt u als ondernemer gebruik van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen dan zijn daar speciale subsidies voor. Namelijk de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Wat het precies inhoudt en aan welke voorwaarden u moet voldoen, leest u hieronder.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de milieu-investeringsaftrek kunt u uw winst verlagen. U mag tot maximaal 36% van het investeringsbedrag aftrekken van uw winst. Hoe hoog dat percentage is, hangt af van de code waar het bedrijfsmiddel onder valt. De MIA komt bovenop de normale investeringsaftrek.

Voorbeeld

U heeft een winst van € 100.000 en betaalt daarover 25% belasting. Dat is een bedrag van € 25.000.

Wanneer u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat, bijvoorbeeld onder code D, dan is de aftrek 27%. Uw winst wordt dan verlaagd naar € 73.000. U hoeft nu nog maar 25% over € 73.000 aan belasting te betalen. Dat is (73.000 x 25%) € 18.250. Dat scheelt u netto€ 6.750.

VAMIL

Met de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kunt op een zelfgekozen moment tot 75% van de investering afschrijven. Hierdoor wordt uw winst lager en betaalt u minder belasting. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen wanneer het handig is om gebruik te maken van de VAMIL. Denk bijvoorbeeld aan een jaar waarin u erg veel winst heeft gemaakt. Op deze manier behaalt u het meeste belastingvoordeel.

Wat is het voordeel?

Stel u schaft een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel aan voor een bedrag van € 50.000. Dat bedrijfsmiddel gaat zo’n 10 jaar mee en heeft geen restwaarde. Wanneer u geen gebruikmaakt van de VAMIL schrijft u 10 jaar lang € 5000 af. Dat betekent ieder jaar een aftrekpost van € 5000 op uw winst.

Wanneer uw bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat, kunt u er ook voor kiezen om VAMIL toe te passen. In het investeringsjaar kunt u tot 75% van het investeringsbedrag aftrekken van uw winst. Dat betekent in dit geval dat u € 37.500 in mindering mag brengen. Dat levert gemiddeld zo’n netto voordeel op van 3% van het investeringsbedrag, afhankelijk van o.a. de winstbelasting en het rentepercentage.  

MIA en VAMIL combineren

Vaak worden de MIA en de VAMIL met elkaar gecombineerd. Bij beide regelingen wordt gebruikgemaakt van de Milieulijst. Hierop staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA en de VAMIL. De Milieulijst wijzigt ieder jaar.

Codering

Ieder bedrijfsmiddel heeft zo zijn eigen code. Bij sommige codes is het mogelijk om de MIA en de VAMIL te combineren.

A= 27% MIA en 75% VAMIL
B= 13,5% MIA en 75% VAMIL
C= alleen 75% VAMIL
D= alleen 27% MIA
E= alleen 13,5% MIA
F= 36% MIA + 75% VAMIL
G= alleen 36% MIA

Voorwaarden

Iedere ondernemer in Nederland die inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan gebruikmaken van de MIA of VAMIL. Om in aanmerking te komen moet het bedrijfsmiddel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst en voldoet aan de eisen
  • Het bedrijfsmiddel is nieuw
  • Voor de MIA moet de investering hoger zijn dan € 2500
  • Het is niet toegestaan om voor hetzelfde bedrijfsmiddel ook de energie-investeringsaftrek te gebruiken

Wat moet u doen?

  • Geef uw investering binnen 3 maanden door aan RVO.nl
  • U ontvangt een bevestiging en die moet u bewaren in uw boekhouding
  • Daarna verwerkt u de MIA en/of de VAMIL op uw aangifte

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie