Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Meewerkaftrek

Heeft u een eigen bedrijf, maar werkt uw fiscale partner af en toe wat uurtjes mee in drukke periodes? Dan heeft u recht op de meewerkaftrek als u voldoet aan de voorwaarden. Dit scheelt weer bij de inkomstenbelasting!

Wat is meewerkaftrek?

De meewerkaftrek is een aftrekpost die gunstig is wanneer u een fiscale partner heeft die meewerkt in uw bedrijf, maar daar geen loon voor krijgt. Dit zijn vrijwillige uren die uw partner maakt. Afhankelijk van het aantal uren, mag u een percentage aftrekken van uw winst. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek

Heeft u geen winst gemaakt? Dan kunt u uiteraard ook niets aftrekken. U kunt in dat geval geen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Voorwaarden

Voor de meewerkaftrek gelden een paar regeltjes en voorwaarden. Om de meewerkaftrek te mogen benutten moet u:

  • Ondernemer zijn
  • Voldoen aan het urencriterium van 1225 uur
  • Een fiscale partner hebben die minstens 525 uur werkzaam is voor uw bedrijf
  • Geen vergoeding geven of een vergoeding die niet hoger is dan € 5000

Wanneer de vergoeding lager is dan € 5.000 dan is deze vergoeding niet aftrekbaar. U mag alleen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Is uw fiscale partner een medegerechtigde of is uw partner een geldverstrekker aan uw bedrijf dan komt u niet in aanmerking voor de meewerkaftrek.

Verdeling meewerkaftrek

Het aantal uur dat uw fiscale partner werkt, bepaalt hoeveel procent u mag aftrekken van uw winst. Zie hieronder voor een tabel. Om gebruik te mogen maken van deze aftrekpost, moet u wel kunnen aantonen dat deze uren ook daadwerkelijk zijn gewerkt. Dit kunt u doen in een agenda of bijvoorbeeld met urenregistratiesoftware.

Gewerkte uren

Aftrek

Minder dan 525 uur

Geen aftrek mogelijk

525 tot 875 uur

1,25% van de winst

875 tot 1225 uur

2% van de winst

1225 tot 1750 uur

3% van de winst

Meer dan 1750 uur

4% van de winst

Heeft u dus een fiscale partner die u helpt met uw onderneming, dan is het mogelijk met de meewerkaftrek te profiteren van fiscaal voordeel bij de aangifte inkomstenbelasting.

Andere aftrekposten voor ondernemers