Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Meewerkaftrek

Heeft u een eigen bedrijf, maar werkt uw fiscale partner af en toe wat uurtjes mee in drukke periodes? Dan heeft u recht op de meewerkaftrek als u voldoet aan de voorwaarden. Dit scheelt weer bij de inkomstenbelasting!

Meewerkaftrek

Wat is meewerkaftrek?

De meewerkaftrek is een aftrekpost die gunstig is wanneer u een fiscale partner heeft die meewerkt in uw bedrijf, maar daar geen loon voor krijgt. Dit zijn vrijwillige uren die uw partner maakt. Afhankelijk van het aantal uren, mag u een percentage aftrekken van uw winst. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek

Heeft u geen winst gemaakt? Dan kunt u uiteraard ook niets aftrekken. U kunt in dat geval geen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Voorwaarden

Voor de meewerkaftrek gelden een paar regeltjes en voorwaarden. Om de meewerkaftrek te mogen benutten moet u:

  • Ondernemer zijn
  • Voldoen aan het urencriterium van 1225 uur
  • Een fiscale partner hebben die minstens 525 uur werkzaam is voor uw bedrijf
  • Geen vergoeding geven of een vergoeding die niet hoger is dan € 5000

Wanneer de vergoeding lager is dan € 5.000 dan is deze vergoeding niet aftrekbaar. U mag alleen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Is uw fiscale partner een medegerechtigde of is uw partner een geldverstrekker aan uw bedrijf dan komt u niet in aanmerking voor de meewerkaftrek.

Verdeling meewerkaftrek

Het aantal uur dat uw fiscale partner werkt, bepaalt hoeveel procent u mag aftrekken van uw winst. Zie hieronder voor een tabel. Om gebruik te mogen maken van deze aftrekpost, moet u wel kunnen aantonen dat deze uren ook daadwerkelijk zijn gewerkt. Dit kunt u doen in een agenda of bijvoorbeeld met urenregistratiesoftware.

Gewerkte uren

Aftrek

Minder dan 525 uur

Geen aftrek mogelijk

525 tot 875 uur

1,25% van de winst

875 tot 1225 uur

2% van de winst

1225 tot 1750 uur

3% van de winst

Meer dan 1750 uur

4% van de winst

Heeft u dus een fiscale partner die u helpt met uw onderneming, dan is het mogelijk met de meewerkaftrek te profiteren van fiscaal voordeel bij de aangifte inkomstenbelasting.

Andere aftrekposten voor ondernemers

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie