Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek is de overkoepelende term voor verschillende aftrekposten waar u als ondernemer gebruik van mag maken. Hierdoor kunt u uw winst verlagen, waardoor u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Handig toch? Wij hebben alle aftrekposten voor u op een rijtje gezet.

Fiscaal voordeel

Wanneer u ondernemer bent, is de winst uit uw onderneming uw inkomen. Dit inkomen kunt u verlagen door verschillende aftrekposten. Dit doet u bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Welke aftrekposten zijn er?

De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek kan oplopen tot € 6.670 en is afhankelijk van de hoogte van uw winst. Meer informatie over de zelfstandigenaftrek.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek ( € 2.123) en is maximaal 3 keer toepasbaar in de eerste 5 jaar dat u ondernemer bent. Meer informatie over de startersaftrek.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Wanneer u volgens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland speur- en ontwikkelingswerk doet, mag u gebruikmaken van deze aftrekpost. U moet hiervoor wel minstens 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk besteden. Voor deze aftrekpost moet u WBSO aanvragen via RVO.nl.

Meewerkaftrek

Heeft u een fiscale partner die onbetaald meewerkt in uw bedrijf, dan komt u in aanmerking voor meewerkaftrek. De hoogte van deze aftrekpost hangt af van de winst en het aantal uren dat uw fiscale partner voor u werkt. Dit moeten minstens 525 uren zijn zonder vergoeding of de vergoeding mag niet hoger zijn dan € 5.000.

Stakingsaftrek

Wanneer u bijvoorbeeld uw bedrijf gaat verkopen, kunt u gebruikmaken van de stakingsaftrek. Het stoppen levert namelijk geld op en daarover moet u belasting betalen. Met de stakingsaftrek verlaagt u de stakingswinst. Deze aftrekpost is maximaal € 3.630. Laat uzelf goed adviseren wanneer u gebruik wilt maken van deze aftrekpost, want het berekenen hiervan is nogal ingewikkeld.

Wanneer mag ik gebruikmaken van de ondernemersaftrek?

U mag gebruikmaken van de ondernemersaftrek als u:

Kortom, als ondernemer kunt u profiteren van een aantal aftrekposten die ervoor zorgen dat uw winst wordt verlaagd, waardoor u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen! Pluk daar dus de vruchten van.

Andere aftrekposten voor ondernemers

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie