Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Zelfstandigenaftrek

Als (startende) ondernemer met een eenmanszaak mag u in veel gevallen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Zo hoeft u uiteindelijk minder belasting te betalen. Hoe dit allemaal in z’n werk gaat, leggen we u graag uit.

 

 

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Dat wil zeggen dat u een bedrag mag aftrekken van uw winst, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Dit mag niet zomaar, u moet bijvoorbeeld wel een ondernemer zijn.

Zelfstandigenaftrek

Wanneer mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek?

Alle voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek op een rijtje:

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Bent u een ondernemer en haalt u het urencriterium? Dan mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek.

Het werkt zo; de zelfstandigenaftrek in 2022 € 6.310. Daarvoor was deze aftrek afhankelijk van de winst. Hoe hoger de winst, hoe meer u mocht aftrekken. Voor dit jaar betekent dat dus dat u maximaal € 6.310 mag aftrekken van uw winst.

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt op 1 januari van het jaar waarin u de zelfstandigenaftrek gebruikt, dan mag u maar € 3.640 aftrekken.

 

Hulp bij het berekenen van de zelfstandigenaftrek

 

Boekhoudprogramma

De zelfstandigenaftrek is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Wanneer uw bedrijfswinst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig te gebruiken, mag u de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen. U krijgt hiervoor de mogelijkheid om het bedrag dat u niet heeft gebruikt in de komende 9 jaar te verrekenen. De winst moet in de opvolgende jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Minder winst dan € 6.310

Heeft u dit jaar minder dan € 6.310 aan winst behaald, maar bijvoorbeeld maar € 5.060? Dan is uw zelfstandigenaftrek ook maar € 5.060. De rest wordt door de Belastingdienst verrekend in de volgende 9 jaar.

Uitzondering

Heeft u ook recht op de startersaftrek? Dan mag u wél de volledige € 6.310 aftrekken.

Voorbeeld 1

Stel, u bent op 1 januari een 36-jarige startende ondernemer. U heeft recht op de startersaftrek en mag gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. U heeft dit jaar maar € 4.000 winst gemaakt, want u heeft veel geïnvesteerd. Toch mag u de volledige € 6.310 aftrekken, omdat u ook gebruikmaakt van de startersaftrek.

Voorbeeld 2

Op 1 januari 2019 bent u 46 jaar oud en u bent al 7 jaar ondernemer. U maakt geen gebruik meer van de startersaftrek dus uw zelfstandigenaftrek is maximaal € 6.310. Uw jaar is alleen niet zo rooskleurig verlopen en u heeft daarom maar € 3.000 winst gemaakt. U mag daarom ook maar € 3.000 aftrekken. De overige € 4.280 mag u in de jaren daarna nog gebruiken.

Voorbeeld 3

Op 1 januari bent u 73 jaar oud. U bent al een tijdje met pensioen, maar klust nog wat bij als zelfstandig ondernemer. U mag maximaal € 3.640 aftrekken.

Toepassen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek past u toe bij de jaarlijkse belastingaangifte die iedere burger in Nederland moet doen. Hier geeft u aan wat uw inkomen is geweest in het afgelopen jaar. Met de zelfstandigenaftrek verlaagt u uw winst (dus uw inkomen), waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Het zou daarom zonde zijn om deze aftrekpost niet te gebruiken.

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie