Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Zelfstandigenaftrek

Als (startende) ondernemer met een eenmanszaak mag u in veel gevallen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Zo hoeft u uiteindelijk minder belasting te betalen. Hoe dit allemaal in z’n werk gaat, leggen we u graag uit.

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Dat wil zeggen dat u een bedrag mag aftrekken van uw winst, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Dit mag niet zomaar, u moet bijvoorbeeld wel een ondernemer zijn.

Wanneer mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek?

Alle voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek op een rijtje:

Hoe werkt het?

Bent u een ondernemer en haalt u het urencriterium? Dan mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Maar hoe werkt dat dan?

De zelfstandigenaftrek is sinds 2012 € 7.280. Daarvoor was deze aftrek afhankelijk van de winst. Hoe hoger de winst, hoe meer u mocht aftrekken. Voor dit jaar betekent dat dus dat u maximaal € 7.280 mag aftrekken van uw winst.

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt op 1 januari van het jaar waarin u de zelfstandigenaftrek gebruikt, dan mag u maar € 3.640 aftrekken.

Minder winst dan € 7.280

Heeft u dit jaar minder dan € 7.280 aan winst behaald, maar bijvoorbeeld maar € 5.060? Dan is uw zelfstandigenaftrek ook maar € 5.060. De rest wordt door de Belastingdienst verrekend in de volgende 9 jaar.

Uitzondering

Heeft u ook recht op de startersaftrek? Dan mag u wél de volledige € 7.280 aftrekken.

Voorbeeld 1

Stel, u bent op 1 januari een 36-jarige startende ondernemer. U heeft recht op de startersaftrek en mag gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. U heeft dit jaar maar € 4.000 winst gemaakt, want u heeft veel geïnvesteerd. Toch mag u de volledige € 7.280 aftrekken, omdat u ook gebruikmaakt van de startersaftrek.

Voorbeeld 2

Op 1 januari 2019 bent u 46 jaar oud en u bent al 7 jaar ondernemer. U maakt geen gebruik meer van de startersaftrek dus uw zelfstandigenaftrek is maximaal € 7.280. Uw jaar is alleen niet zo rooskleurig verlopen en u heeft daarom maar € 3.000 winst gemaakt. U mag daarom ook maar € 3.000 aftrekken. De overige € 4.280 mag u in de jaren daarna nog gebruiken.

Voorbeeld 3

Op 1 januari bent u 73 jaar oud. U bent al een tijdje met pensioen, maar klust nog wat bij als zelfstandig ondernemer. U mag maximaal € 3.640 aftrekken.

Toepassen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek past u toe bij de jaarlijkse belastingaangifte die iedere burger in Nederland moet doen. Hier geeft u aan wat uw inkomen is geweest in het afgelopen jaar. Met de zelfstandigenaftrek verlaagt u uw winst (dus uw inkomen), waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Het zou daarom zonde zijn om deze aftrekpost niet te gebruiken.

Andere aftrekposten voor ondernemers