Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Zelfstandigenaftrek

Als (startende) ondernemer met een eenmanszaak mag u in veel gevallen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Zo hoeft u uiteindelijk minder belasting te betalen. Hoe dit allemaal in z’n werk gaat, leggen we u graag uit.

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Dat wil zeggen dat u een bedrag mag aftrekken van uw winst, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Dit mag niet zomaar, u moet bijvoorbeeld wel een ondernemer zijn.

Wanneer mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek?

Alle voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek op een rijtje:

Hoe werkt het?

Bent u een ondernemer en haalt u het urencriterium? Dan mag u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Maar hoe werkt dat dan?

De zelfstandigenaftrek is sinds 2012 € 7.280. Daarvoor was deze aftrek afhankelijk van de winst. Hoe hoger de winst, hoe meer u mocht aftrekken. Voor dit jaar betekent dat dus dat u maximaal € 7.280 mag aftrekken van uw winst.

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt op 1 januari van het jaar waarin u de zelfstandigenaftrek gebruikt, dan mag u maar € 3.640 aftrekken.

Minder winst dan € 7.280

Heeft u dit jaar minder dan € 7.280 aan winst behaald, maar bijvoorbeeld maar € 5.060? Dan is uw zelfstandigenaftrek ook maar € 5.060. De rest wordt door de Belastingdienst verrekend in de volgende 9 jaar.

Uitzondering

Heeft u ook recht op de startersaftrek? Dan mag u wél de volledige € 7.280 aftrekken.

Voorbeeld 1

Stel, u bent op 1 januari een 36-jarige startende ondernemer. U heeft recht op de startersaftrek en mag gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. U heeft dit jaar maar € 4.000 winst gemaakt, want u heeft veel geïnvesteerd. Toch mag u de volledige € 7.280 aftrekken, omdat u ook gebruikmaakt van de startersaftrek.

Voorbeeld 2

Op 1 januari 2019 bent u 46 jaar oud en u bent al 7 jaar ondernemer. U maakt geen gebruik meer van de startersaftrek dus uw zelfstandigenaftrek is maximaal € 7.280. Uw jaar is alleen niet zo rooskleurig verlopen en u heeft daarom maar € 3.000 winst gemaakt. U mag daarom ook maar € 3.000 aftrekken. De overige € 4.280 mag u in de jaren daarna nog gebruiken.

Voorbeeld 3

Op 1 januari bent u 73 jaar oud. U bent al een tijdje met pensioen, maar klust nog wat bij als zelfstandig ondernemer. U mag maximaal € 3.640 aftrekken.

Toepassen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek past u toe bij de jaarlijkse belastingaangifte die iedere burger in Nederland moet doen. Hier geeft u aan wat uw inkomen is geweest in het afgelopen jaar. Met de zelfstandigenaftrek verlaagt u uw winst (dus uw inkomen), waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Het zou daarom zonde zijn om deze aftrekpost niet te gebruiken.

Andere aftrekposten voor ondernemers

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie