Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Gratis boekhoudprogramma

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden, maar hoe u dit doet mag u van de Belastingdienst helemaal zelf weten. Of u nu alles in een schriftje bijhoudt of met speciale software, als het klopt dan is het prima.

Gratis boekhoudprogramma

Voor- en nadelen van diverse boekhoudoplossingen

Wilt u liever geen kosten maken, dan kunt u misschien een gratis boekhoudprogramma overwegen. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een gratis boekhoudoplossing?

Als ondernemer wilt u natuurlijk het liefst zo min mogelijk of zelfs helemaal niets betalen aan uw boekhouding. Toch zal een betaalde oplossing zich terugbetalen. Door de vele functies en mogelijkheden voor koppelingen en dergelijke zult u veel tijd besparen.

Daarnaast heeft u direct inzicht in uw financiële situatie doordat de balans en winst- en verliesrekening realtime worden bijgewerkt. Bent u niet zo’n held in boekhouden dan kunt u bij een betaald boekhoudpakket rekenen op gratis hulp van professionals.

Boekhouden met pen en papier

Het wordt niet veel meer gedaan, maar als u een kleine administratie heeft, kunt u ervoor kiezen om al uw inkomsten en uitgaven op te schrijven in een schriftje of notitieboek. Vroeger gebruikte accountants en boekhouders de zogenaamde grootboeken. Dit waren, zoals de naam al zegt, hele grote boeken waarin alles werd opgeschreven. Tot de dag van vandaag wordt de term grootboek nog altijd gebruikt, maar de meeste administraties zijn gedigitaliseerd. Er mag dus wel gezegd worden dat het boekhouden met pen en papier eigenlijk enorm ouderwets is.

Er zijn dan ook meer nadelen dan voordelen te noemen voor een papieren boekhouding. Een papieren boekhouding kan kwijtraken, kapotgaan of verbranden. U heeft geen back-up. Daarnaast zijn fouten moeilijker te corrigeren en heeft u niet in één oogopslag zicht op uw financiële situatie. Het enige voordeel is dat het weinig kost, maar daarentegen bent u veel meer tijd kwijt met uw boekhouding.

Excel-boekhouding

Een andere optie is boekhouden in Excel. Hiermee heeft u meer overzicht dan met een papieren boekhouding en kunt u gemakkelijk zaken aanpassen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een back-up te draaien en deze bijvoorbeeld in de cloud op te slaan. Excel staat bijna altijd standaard op uw computer of laptop, waardoor ook dit een gratis oplossing is.

Toch beperkt een Excel-boekhouding zich tot een sobere administratie. Het invoeren van gegevens moet allemaal handmatig en dat vergroot de kans op fouten. Ook facturen moeten handmatig worden gemaakt. Dit kost u veel tijd.

Online boekhouden in de cloud

Er zijn verschillende gratis boekhoudprogramma’s op de markt. Helaas zijn deze vaak te beperkt om een goede administratie te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een limiet op het aantal boekingen, zoals 5 boekingen per maand. Daarnaast is het importeren van gegevens vaak niet mogelijk en kunt u ook niet direct vanuit het programma uw btw-aangifte verzenden.

De vraag is natuurlijk wat u nodig heeft en of zo’n gratis boekhoudprogramma voldoet aan uw eisen. Wees in ieder geval gewaarschuwd wanneer u gaat boekhouden met een gratis programma. Er kunnen haken en ogen aanzitten.

Boekhoudprogramma

e-Boekhouden.nl is een betrouwbaar boekhoudprogramma, waarbij u op eenvoudige wijze zelfstandig kunt boekhouden. Wanneer u bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek ondersteuning nodig heeft, dan zijn er altijd voldoende boekhouders in uw omgeving waarmee u kunt samenwerken (ook online, op afstand). Daarnaast bieden wij telefonische ondersteuning wanneer u hier behoefte aan heeft.

Met e-Boekhouden.nl werkt u in de cloud. Uw boekhouding is daardoor altijd en overal toegankelijk vanaf uw computer, tablet of telefoon. Zo heeft u altijd inzicht in uw financiële situatie. Uw gegevens blijven veilig bewaard door een dagelijkse back-up.

Automatiseer uw boekhouding

Door de hoge mate van automatisering binnen e-Boekhouden.nl bespaart u tijd op uw boekhouding. e-Boekhouden.nl neemt u niet alleen een hoop rekenwerk uit handen, maar door koppelingen met uw bank, webshop, incassobureau en betaalmiddelen (PSP's) houdt u tijd over voor zaken die er echt toe doen: uw onderneming, vereniging of stichting. Met de handige Mail & Herken- en Scan & Herkenfuncties verwerkt u eenvoudig uw in- en verkoopfacturen. Ook de btw-aangifte verstuurt u in een paar klikken vanuit e-Boekhouden.nl.

Probeer e-Boekhouden.nl nu gratis uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie