Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Gratis boekhoudprogramma

Iedere ondernemer moet een boekhouding bijhouden, maar hoe je dit doet mag je van de Belastingdienst helemaal zelf weten. Of je nu alles in een schriftje bijhoudt of met speciale software, als het klopt dan is het prima.

Gratis boekhoudprogramma

Voor- en nadelen van diverse boekhoudoplossingen

Wil je liever geen kosten maken, dan kun je misschien een gratis boekhoudprogramma overwegen. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een gratis boekhoudoplossing?

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk of zelfs helemaal niets betalen aan je boekhouding. Toch zal een betaalde oplossing zich terugbetalen. Door de vele functies en mogelijkheden voor koppelingen en dergelijke zul je veel tijd besparen.

Daarnaast heb je direct inzicht in je financiële situatie doordat de balans en winst- en verliesrekening realtime worden bijgewerkt. Ben je niet zo’n held in boekhouden dan kun je bij een betaald boekhoudpakket rekenen op gratis hulp van professionals.

Boekhouden met pen en papier

Het wordt niet veel meer gedaan, maar als je een kleine administratie hebt, kun je ervoor kiezen om al je inkomsten en uitgaven op te schrijven in een schriftje of notitieboek. Vroeger gebruikte accountants en boekhouders de zogenaamde grootboeken. Dit waren, zoals de naam al zegt, hele grote boeken waarin alles werd opgeschreven. Tot de dag van vandaag wordt de term grootboek nog altijd gebruikt, maar de meeste administraties zijn gedigitaliseerd. Er mag dus wel gezegd worden dat het boekhouden met pen en papier eigenlijk enorm ouderwets is.

Er zijn dan ook meer nadelen dan voordelen te noemen voor een papieren boekhouding. Een papieren boekhouding kan kwijtraken, kapotgaan of verbranden. Je hebt geen back-up. Daarnaast zijn fouten moeilijker te corrigeren en heb je niet in één oogopslag zicht op je financiële situatie. Het enige voordeel is dat het weinig kost, maar daarentegen ben je veel meer tijd kwijt met je boekhouding.

Excel-boekhouding

Een andere optie is boekhouden in Excel. Hiermee heb je meer overzicht dan met een papieren boekhouding en kun je gemakkelijk zaken aanpassen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een back-up te draaien en deze bijvoorbeeld in de cloud op te slaan. Excel staat bijna altijd standaard op je computer of laptop, waardoor ook dit een gratis oplossing is.

Toch beperkt een Excel-boekhouding zich tot een sobere administratie. Het invoeren van gegevens moet allemaal handmatig en dat vergroot de kans op fouten. Ook facturen moeten handmatig worden gemaakt. Dit kost je veel tijd.

Online boekhouden in de cloud

Er zijn verschillende gratis boekhoudprogramma’s op de markt. Helaas zijn deze vaak te beperkt om een goede administratie te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een limiet op het aantal boekingen, zoals 5 boekingen per maand. Daarnaast is het importeren van gegevens vaak niet mogelijk en kun je ook niet direct vanuit het programma je btw-aangifte verzenden.

De vraag is natuurlijk wat je nodig hebt en of zo’n gratis boekhoudprogramma voldoet aan jouw eisen. Wees in ieder geval gewaarschuwd wanneer je gaat boekhouden met een gratis programma. Er kunnen haken en ogen aanzitten.

Boekhoudprogramma

e‑Boekhouden.nl is een betrouwbaar boekhoudprogramma, waarbij je op eenvoudige wijze zelfstandig kunt boekhouden. Wanneer je bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek ondersteuning nodig heeft, dan zijn er altijd voldoende boekhouders in jouw omgeving waarmee je kunt samenwerken (ook online, op afstand). Daarnaast bieden wij telefonische ondersteuning wanneer je hier behoefte aan hebt.

Met e‑Boekhouden.nl werk je in de cloud. Jouw boekhouding is daardoor altijd en overal toegankelijk vanaf je computer, tablet of telefoon. Zo heb je altijd inzicht in je financiële situatie.Je gegevens blijven veilig bewaard door een dagelijkse back-up.

Automatiseer je boekhouding

Door de hoge mate van automatisering binnen e‑Boekhouden.nl bespaar je tijd op jouw boekhouding. e‑Boekhouden.nl neemt jou niet alleen een hoop rekenwerk uit handen, maar door koppelingen met uw bank, webshop, incassobureau en betaalmiddelen (PSP's) houd je tijd over voor zaken die er echt toe doen: je onderneming, vereniging of stichting. Met de handige Mail & Herken- en Scan & Herkenfuncties verwerk je eenvoudig jouw in- en verkoopfacturen. Ook de btw-aangifte verstuur je in een paar klikken vanuit e‑Boekhouden.nl.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu gratis uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie