Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Factoring

Factoring is een vorm van financiering die in het Nederlandse bedrijfsleven steeds populairder wordt. Het is een interessante financieringsmethode voor ondernemers die geconfronteerd worden met lange betaaltermijnen en/of snel willen groeien.

De meeste factoring financieringen die worden verstrekt zijn aangevraagd door kleinzakelijke klanten, voornamelijk micro- en kleinbedrijven zoals zzp'ers en mkb-bedrijven. Factoring maakt sinds 2015 een opmars in Nederland en is een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen (volume van jaarlijks meer dan €100 miljard) binnen het Nederlandse mkb.

factoring

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm voor ondernemers waarbij een derde partij (bank/factoringmaatschappij), verkoopfacturen direct of binnen 24 uur uitbetaald. Factoring is het voorfinancieren van facturen tegen een vooraf bepaald percentage. Factuur financiering is op basis van een uitstaande factuur aan een ander bedrijf of aan een consument. Het is een kortlopende lening die gefaciliteerd wordt door banken en factoringmaatschappijen. Kortom; factoring is een zakelijk krediet op basis van de uitstaande facturen aan de debiteuren (klanten) van een onderneming.

Wat is het verschil tussen factoring en e-factoring?

E-factoring werkt volgens hetzelfde principe als de normale factoring methode, maar dan met e-facturen. E-facturen zijn digitale facturen zoals UBL en PDF-bestanden. Deze elektronische facturen kunnen eenvoudig met een boekhoudprogramma zoals e‑Boekhouden.nl gemaakt en verzonden worden. E-facturen zijn dus digitale bestanden met een vaste gegevensstructuur waarbij alle gegevens op een vaste plek staan.

Hoe werkt factoring met e‑Boekhouden.nl?

De data op facturen wordt automatisch beheerd en geordend door ons boekhoudpakket, en deze bevat (vergeleken met handmatige acties) altijd de juiste inhoud uit je zakelijke administratie. Ook is de kans een stuk kleiner dat de e-factuur kwijtraakt of verkeerd verwerkt en verzonden wordt. Zo worden menselijke fouten bij het verwerken, zoals een typefout of berekening, vrijwel onmogelijk.

Financiële systemen kunnen de informatie van een e-factuur eenvoudiger lezen, herkennen en verwerken. Door te werken met e-facturen en deze via een e-facturatiekoppeling direct te uploaden naar het factoringportal van de bank of factoringmaatschappij is e-factoring nog sneller, nauwkeuriger en veiliger dan normale factoring. Dat maakt het sneller behandelen én betalen van jouw facturen mogelijk.

Waarom ondernemers voor factoring kiezen

Er zijn meerdere redenen waarom ondernemers voor factoring kiezen. Een van de meest voorkomende redenen is bijvoorbeeld het verbeteren van de cashflow. Als er namelijk veel en/of grote uitstaande facturen voor een lange periode openstaan, dan kan het gebeuren dat de cashflow verslechterd en er een tekort van liquide middelen (beschikbaar geld) ontstaat.

Factoring is een oplossing die zzp'ers en mkb'ers een betere cashpositie biedt. Dit komt omdat ondernemers niet langer afhankelijk van betalingstermijnen zijn en op zeer korte termijn betaald krijgen. Een factuur wordt bij gebruik van factoring namelijk binnen 24 uur uitbetaald door de bank of een factoringbedrijf. Hiermee krijgt je onderneming extra speelruimte om financiële investeringen te doen en leveranciers te betalen.

In 2 stappen je zakelijke factuur betaald

De factoring partner van e‑Boekhouden.nl werkt met een eenvoudige, transparante acceptatieprocedure. Na goedkeuring ontvang je het geld binnen 24 uur op je rekening.

Stap 1

Stuur de factuur met de klantgegevens gemakkelijk met de factoringkoppeling van e‑Boekhouden.nl via ons online boekhoudprogramma.

Stap 2

Na acceptatie ontvang je binnen 24 uur het geld min het afgesproken percentage op je rekening.

 

Factoring voor ZZP & MKB met e‑Boekhouden.nl

 

Factuur-financieren

 • Nooit meer wachten op je geld.
 • Simpel, snel, & transparant.
 • Geen jaarcijfers, borgstelling of andere garanties nodig.
 • Geen zorgen meer over het debiteurenbeheer & wanbetalers.
 • Een dagelijks opzegbaar contract.

Wil je ook gemakkelijk de cashflow van je onderneming verbeteren? Maak dan gebruik van de factoringfunctionaliteit van e‑Boekhouden.nl. Dit is een standaard functionaliteit en wij berekenen hier geen extra kosten voor.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Voor- en nadelen van factoring

Factoring is een flexibele financieringsmethode die de cashflow van je onderneming snel kan verbeteren. Het is echter belangrijk om de kosten en risico's van dit type financiering zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen factoring

Wat zijn de voordelen van factoring? Factoring kent meer voordelen dan nadelen, dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Binnen 24 uur beschikking over je geld, daardoor beschikt je onderneming over extra liquiditeit.
 • Flexibel door keuzevrijheid, bepaal zelf welke factuur je gaat verkopen. Niet alle facturen hoeven via een factoringsbedrijf te behandeld te worden. Een ondernemers kan en mag dus zelf kiezen welke facturen wel en welke facturen niet via factoring lopen.
 • Vooraf vastgestelde tarieven, geen verborgen kosten of kosten op nacalculatie.
 • Een dagelijks opzegbaar factoringcontract.
 • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer, hierdoor krijgt jouw onderneming sneller betaald en de kredietwaardigheid van klanten wordt automatisch beoordeeld.
 • 100% verzekerd tegen debiteurenrisico zoals wanbetalingen en faillissementen. Dit scheelt ook in het geval van gerechtskosten bij rechtszaken en vorderingskosten bij het inschakelen van een deurwaarder.
 • Minder renteverlies op je zakelijke bankrekening (afhankelijk van factoringkosten en uitgekeerde rentepercentages bank).
 • Geen jaarcijfers, borgstelling of andere garanties nodig voor het indienden van verkoopfacturen.
 • Eenvoudig en snel factoringfacturen verkopen via het online boekhoudprogramma van e‑Boekhouden.nl
 • Veiliger en minder kans op boekhoudkundige fouten bij het controleren van facturen omdat de authenticiteit van elektronische facturen dubbel gecontroleerd wordt. Dit gebeurd door ons boekhoudprogramma met bankkoppeling en doormiddel van de factoringkoppling met API. Ook helpt deze manier van digitale gegevensuitwisseling met elektronische handtekening om fraude te voorkomen.
 • Lagere arbeidskosten doordat er minder tijd nodig is voor de debiteurenadministratie.
 • Factoring via e‑Boekhouden.nl kan met B2B klanten maar ook met facturen voor consumenten / particuliere klanten.

Factoring nadelen

Er zijn minder nadelen bij factoring dan voordelen, dit zijn de belangrijkste nadelen:

 • Aan het gebruik van factoring zitten kosten verbonden. Het kostenpercentage verschilt per factoringbank en factoringmaatschappij. Afhankelijk van de brutomarge op de producten en/of diensten die jouw onderneming verkoopt, kun je bepalen of het factoring kostenpercentage aantrekkelijk is.
 • Het kan zijn dat je factuur niet wordt overgenomen omdat de klant een te lage kredietwaardigheidsscore heeft. Wanneer dit gebeurt wordt de factuur niet overgenomen en zul je de factuur zelf moeten incasseren.
 • Het factoringbedrijf waar jouw onderneming mee samenwerkt krijgt inzicht in een gedeelte van het klantenbestand en cashflow van je onderneming. Zorg er daarom voor dat je een verstandige keuze maakt en kiest voor een betrouwbare factoringpartner. Dit is de reden dat e‑Boekhouden.nl voor een solide factoringpartner heeft gekozen, een bank; de Rabobank.
 • Niet alle factoringmaatschappijen dekken facturen in hun voorwaarden voor particuliere klanten, via e‑Boekhouden.nl is dat wel mogelijk.

Kosten factoring

Wat kost factoring? Bij factoring maak je alleen kosten als je een factuur indient. De kosten voor factoring liggen gemiddeld tussen de 1,2 en 6 procent van het factuurbedrag, en verschillen per dienstverlener. De verschillende factoren die invloed hebben op de factorfee zijn bijvoorbeeld:

 • Afgesproken betalingstermijn
  Hoe korter de betalingstermijn, hoe lager de kosten. De factorfee is afhankelijk van de looptijd:
  • Betaaltermijn: 30 dagen
  • Betaaltermijn: 60 dagen
  • Betaaltermijn: 90 dagen
 • Het voorfinancieringspercentage
  Het voorfinancieringspercentage is het percentage van het factuurbedrag wat je direct uitbetaald krijgt bij het indienen van de factuur.
 • Verwachtte factuur omzet
  Sommige factoringmaatschappijen berekenen op basis van de totaal verwachtte omzet van in te dienen factuurbedragen.

Factorfee e‑Boekhouden.nl

De kosten van factuur financiering via de factoringfunctie van e‑Boekhouden.nl:

Factorfee per looptijd:

 • 1,2% factorfee bij een betaaltermijn van 30 dagen
 • 2,3% factorfee bij een betaaltermijn van 60 dagen
 • 3,5% factorfee bij een betaaltermijn van 90 dagen

Tip: mocht je voor jouw zakelijke situatie willen weten wat de kosten zijn, vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij meerdere factoringbedrijven. Op die manier krijg je een goed overzicht zonder ergens direct aan vast te zitten.

Factoring voorwaarden

De voorwaarden om gebruik te maken van factoring verschillen per factormaatschappij en bank. Dit zijn de meest gebruikte voorwaarden:

 • Er worden enkel facturen financierd waarvoor een toereikend limiet van de verzekeringsmaatschappij voor af is gegeven.
 • Facturen dienen goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever (klant).
 • Sommige factoringmaatschappijen nemen enkel B2B facturen in behandeling. Via e‑Boekhouden.nl bepaal je zelf welke factuur van welke klant je wilt financieren, als het maar een Nederlands bedrijf of consument is.
 • Je mag meerdere facturen financieren tot een maximumbedrag van totaal € 100.000.
 • We verstrekken de financiering op basis van je uitstaande factuur van maximaal tien dagen oud.
 • Je factuur wordt met aftrek van de rentevergoeding binnen 24 uur na ondertekening van de overeenkomst uitbetaald op je zakelijke rekening.
 • Uitstaande factuur mogen maximaal tien dagen oud zijn.
 • Er is keuze uit drie betaaltermijnen; 30, 60 of 90 dagen.
 • Via e‑Boekhouden.nl los de financiering van de factuur aan het einde van de volgende maand af. Sommige factormaatschappijen vragen direct om een aflossing wanneer een keer af zodra jouw klant je heeft betaald.
 • Het factuurbedrag bedraagt minimaal €1000,- (inclusief btw).
 • De werkzaamheden zijn afgerond en geleverd (Er is dus geen sprake van vooruit facturatie, proforma factuur, deelfacturatie, abonnementen, commissies of een tegenvordering).
 • Statiegeld vergoedingen, zoals pallets of fusten dienen overlegt te worden.
 • De meest actuele bedrijfsgegevens (die overeenkomen met de gegevens van de Kamer van Koophandel).
 • Openstaande facturen mogen niet verpand zijn. Dit kan het geval zijn wanneer je onderneming een lening of krediet bij de bank of financiële instelling heeft.

Probeer factoring via e‑Boekhouden.nl nu gratis uit

 

Boekhoudprogramma

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie