Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kruisposten

De grootboekrekening kruisposten wordt als tussenrekening gebruikt bij interne overboekingen. Een interne overboeking kan niet gemaakt worden zonder kruisposten. Maar waarom kan jouw andere bankrekening niet direct als tegenrekening gebruikt worden? Wij leggen het je uit in dit artikel.

kruisposten

Wat is een kruispost?

Een kruispost gebruik je bij transacties die binnen de onderneming blijven. Dus bijvoorbeeld bij een storting tussen kas en bank of van de ene bankrekening naar de andere bankrekening. Een kruispost is een grootboekrekening die gebruikt wordt als tussenrekening bij alle interne overboekingen.

Waarom gebruik je kruisposten?

De tussenrekening kruisposten zorgt ervoor dat het geld zichtbaar blijft gedurende de transactie. Ook zorgt de grootboekrekening kruisposten ervoor dat de bedragen niet dubbel vermeld worden in jouw administratie. Als je een interne overboeking doet zonder tussenrekening, wordt dit verkeerd weergegeven in je administratie.

 

Kruisposten eenvoudig boeken

 

Boekhoudprogramma

Verwerk kruisposten eenvoudig in jouw administratie met e‑Boekhouden.nl.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Kruisposten voorbeelden

In de volgende voorbeelden zie je hoe dit werkt.

Voorbeeld zonder kruispost (foutief)

Stel je wil € 100 storten van je kas naar je bankrekening. Zonder tussenrekening zou dit er als volgt uitzien:

Kasboek    
  Debet Credit
Bankrekening 100  
Kas   100

 

Bankboek    
  Debet Credit
Bankrekening 100  
Kas   100

 

Je kunt zien dat de overboeking zowel in het bankboek als in het kasboek wordt ingevoerd en dit klopt niet. De bank heeft nu een te hoog saldo van € 100 en de kas een te laag saldo van € 100. Door de kruisposten wordt dit opgelost.

Voorbeeld met kruispost

Ook in dit voorbeeld wil je € 100 storten van je kas naar je bankrekening. Met de tussenrekening kruisposten ziet dat er zo uit:

Kasboek    
  Debet Credit
Kas   100
Kruisposten 100  

 

Bankboek    
  Debet Credit
Bankrekening 100  
Kruisposten   100

 

Nu wordt de overboeking netjes uitgevoerd en komt deze niet verkeerd in je administratie te staan. Na het voltooien van de overschrijving staat het saldo van de kruisposten dus weer op € 0.

Wanneer gebruik je kruisposten?

In de volgende gevallen kun je de grootboekrekening kruisposten gebruiken:

  • Bij een interne overboeking binnen jouw eigen bedrijf
  • Als jij of jouw klant iets dubbel heeft betaald

 


Veelgestelde vragen  
 

Wat is de betekenis van kruisposten?

Groen vinkje      
De grootboekrekening kruisposten wordt als tussenrekening gebruikt om interne overboekingen te doen. Overboekingen van je ene bankrekening naar je andere bankrekening worden via kruisposten geboekt. Ook overboekingen tussen kas en bank worden via de kruisposten gedaan.

Waar staan kruisposten op de balans?

Groen vinkje      
Kruisposten staan op de balans onder liquide middelen. De tussenrekening kruisposten is onderdeel van het geld van een onderneming.

Hoe gebruik je kruisposten?

Groen vinkje      
Een interne overboeking doe je zelf via de kruispost, dit gaat niet automatisch. Bij e-Boekhouden kun je interne boekingen niet doen als je deze niet via de kruispost boekt. Je kunt dit eventueel als automatische mutatie instellen.

Wat als kruisposten niet nul is?

Groen vinkje      
Als de grootboekrekening kruisposten niet nul is dan mist één van de twee boekingen. Je dient dan een correctie aan te maken. Check daarom regelmatig of de tussenrekening kruisposten op nul staat.
 

Interne overboekingen netjes verwerken met kruisposten

Gebruik de tussenrekening kruisposten om interne overboekingen netjes te verwerken in jouw administratie via ons online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl.

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met jouw bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie