Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Uurtarief zzp

Het bepalen van een uurtarief is soms best een lastige klus. Er is nou eenmaal geen standaard uurtarief voor zzp’ers, want dat is namelijk erg afhankelijk van de branche, de functie, het aanbod en de vraag. Toch is het belangrijk om goed over je uurtarief na te denken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Uurtarief bepalen

Als zzp’er bepaal je helemaal zelf hoeveel euro je per uur gaat verdienen. Vaak is dat meer dan wat iemand met hetzelfde beroep verdient in loondienst. Logisch, want bij jou moeten er ook nog allemaal rekeningen van worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor materialen, gereedschappen, benzine et cetera. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van je uurtarief.

Vraag het een concurrent

Om een beetje inzicht te krijgen in wat een ‘normaal’ uurtarief is, kun je eens navragen wat je concurrenten bij jou in de buurt per uur vragen. Op die manier heb je een uitgangspunt om je eigen uurtarief op te baseren.

Onkosten

Daarnaast moet je ook rekening houden met allerlei onkosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, kosten voor de boekhouding, benzine, inventaris en misschien wel cursussen. Je uurtarief moet voldoende zijn om in ieder geval onder aan de streep genoeg over te houden om van te leven.

Wat zou je willen verdienen?

Je moet jezelf dus afvragen wat je een mooi bedrag vindt en waar je tevreden mee zou zijn. Ga uit van een netto bedrag per maand en vergeet ook vooral niet je vakantiegeld!

Hoeveel uur kun je werken?

Niet alle uren die je maakt, kun je daadwerkelijk in rekening brengen bij je klanten. Er gaat ook tijd verloren aan reistijd, administratie, inkoop enzovoort. In principe zitten er 220 werkdagen in een jaar als je van plan bent om fulltime te werken. Bereken hoeveel uren jij denkt te kunnen declareren per dag, zodat je dit kunt meenemen in je berekening.

Berekening zzp uurtarief

Je weet nu wat je kosten zijn, wat je zou willen verdienen en hoeveel uren je waarschijnlijk in rekening kunt brengen bij jouw klant. Dan is het alleen nog een kwestie van een rekensommetje en je weet hoe hoog jouw uurloon moet zijn. Voorbeeld:

  • Na het opsommen van alle kosten, kom je uit op 10.000 euro aan onkosten per jaar.
  • Je wil graag minimaal 2.500 euro per maand overhouden. Dat is inclusief vakantiegeld (8 procent) zo’n 32.400 euro per jaar. Daar komt dan nog een reservepot voor belastingen bij (zo’n 35 procent). Hiermee kom je uit op 43.740 euro.
  • Je denkt zo’n 60 procent van de uren in rekening te kunnen brengen bij je klanten. Dat betekent dat er van de 1.760 uur (220 werkdagen * 8 uur per dag) ongeveer 1.056 uur declarabel zijn.
  • Als je de kosten en je winst bij elkaar optelt en deelt door het aantal uren dan heb je jouw minimale uurloon. In dit geval 10.000 + 43.740 / 1.056 = € 50.86 excl. btw.

Wil je het eerste jaar besparen op bijvoorbeeld je kosten voor de boekhouding? Profiteer dan van de startersactie waarmee je de eerste 15 maanden van je onderneming gratis kunt boekhouden en factureren. Dit is geheel vrijblijvend. Je account wordt niet automatisch verlengd.

Claim nu
15 maanden gratis

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie