Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Uurtarief zzp

Het bepalen van een uurtarief is soms best een lastige klus. Er is nou eenmaal geen standaard uurtarief voor zzp’ers, want dat is namelijk erg afhankelijk van de branche, de functie, het aanbod en de vraag. Toch is het belangrijk om goed over uw uurtarief na te denken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Uurtarief bepalen

Als zzp’er bepaalt u helemaal zelf hoeveel euro u per uur gaat verdienen. Vaak is dat meer dan wat iemand met hetzelfde beroep verdient in loondienst. Logisch, want bij u moeten er ook nog allemaal rekeningen van worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor materialen, gereedschappen, benzine et cetera. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van uw uurtarief.

Vraag het een concurrent

Om een beetje inzicht te krijgen in wat een ‘normaal’ uurtarief is, kunt u eens navragen wat uw concurrenten bij u in de buurt per uur vragen. Op die manier heeft u een uitgangspunt om uw eigen uurtarief op te baseren.

Onkosten

Daarnaast moet u ook rekening houden met allerlei onkosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, kosten voor de boekhouding, benzine, inventaris en misschien wel cursussen. Uw uurtarief moet voldoende zijn om in ieder geval onder aan de streep genoeg over te houden om van te leven.

Wat zou u willen verdienen?

U moet zich dus afvragen wat u een mooi bedrag vindt en waar u tevreden mee zou zijn. Ga uit van een netto bedrag per maand en vergeet ook vooral niet uw vakantiegeld!

Hoeveel uur kunt u werken?

Niet alle uren die u maakt, kunt u daadwerkelijk in rekening brengen bij uw klanten. Er gaat ook tijd verloren aan reistijd, administratie, inkoop enzovoort. In principe zitten er 220 werkdagen in een jaar als u van plan bent om fulltime te werken. Bereken hoeveel uren u denkt te kunnen declareren per dag, zodat u dit kunt meenemen in uw berekening.

Berekening zzp uurtarief

U weet nu wat uw kosten zijn, wat u zou willen verdienen en hoeveel uren u waarschijnlijk in rekening kunt brengen bij uw klant. Dan is het alleen nog een kwestie van een rekensommetje en u weet hoe hoog uw uurloon moet zijn. Voorbeeld:

  • Na het opsommen van alle kosten, komt u uit op 10.000 euro aan onkosten per jaar.
  • U wilt graag minimaal 2.500 euro per maand overhouden. Dat is inclusief vakantiegeld (8 procent) zo’n 32.400 euro per jaar. Daar komt dan nog een reservepot voor belastingen bij (zo’n 35 procent). Hiermee komt u uit op 43.740 euro.
  • U denkt zo’n 60 procent van de uren in rekening te kunnen brengen bij uw klanten. Dat betekent dat er van de 1.760 uur (220 werkdagen * 8 uur per dag) ongeveer 1.056 uur declarabel zijn.
  • Als u de kosten en uw winst bij elkaar optelt en deelt door het aantal uren dan heeft u uw minimale uurloon. In dit geval 10.000 + 43.740 / 1.056 = € 50.86 excl. btw.

Wilt u het eerste jaar besparen op bijvoorbeeld uw kosten voor de boekhouding? Profiteer dan van de startersactie waarmee u de eerste 15 maanden van uw onderneming gratis kunt boekhouden en factureren. Dit is geheel vrijblijvend. Uw account wordt niet automatisch verlengd.

Claim nu
15 maanden gratis

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie