Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Btw-aangifte

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 17-04-2024

Hoe betaal je je btw? Hoe zorg je ervoor dat je je btw op tijd terugkrijgt? Dat doe je door middel van een btw-aangifte. In dit artikel lees je meer over wanneer je btw-aangifte doet, je eerste btw-aangifte, wanneer je btw moet betalen en hoe je btw kunt terugvragen.

Inhoudsopgave

Btw-aangifte doen

Zodra je je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijg je van de Belastingdienst bericht of je ook ondernemer bent voor de omzetbelasting (btw). In deze brief staat ook wanneer je btw-aangifte moet doen.

Eerste btw-aangifte

Het kan zijn dat je je eerste btw-aangifte nog op papier moet doen. In dat geval staat dat in de brief die je van de Belastingdienst ontvangt. Het kan ook zijn dat je de eerste btw-aangifte al digitaal kunt indienen. Dat kun je doen door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Heb je een eenmanszaak in Nederland? Dan kun je inloggen met je DigiD.

Btw-aangifte makkelijk uitgelegd

In deze video vertel ik hoe je je eerste btw aangifte indient bij de Belastingdienst. Veel startende ondernemers vinden het doen van btw-aangifte namelijk spannend en het is daarnaast een verplichting. Ik geef je ook meteen een aantal handige tips die je niet mag missen.

Btw terugkrijgen

Op de inkopen en investeringen die je doet als ondernemer zit vaak btw. Dit heet ook wel voorbelasting. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting? Dan kun je deze voorbelasting terugvragen. Tel alle btw op je facturen van inkopen en investeringen bij elkaar op. Bij je btw-aangifte vul je dan het totaal aan betaalde btw in onder het kopje 'Voorbelasting' in rubriek 1.

Neem hierbij alle facturen mee die je hebt ontvangen in het afgelopen kwartaal. De datum van de betaling is hierbij niet van belang.

Bijvoorbeeld: je hebt een factuur met btw binnen gekregen op 21 juni. Deze factuur betaal je op 7 juli. De btw vraag je al wel terug in de btw-aangifte van het tweede kwartaal, dus in juni.

Btw over je verkopen

Op iedere verkoopfactuur die je verstuurt naar een klant, zet je btw. Dit kan 9% of 21% zijn. Het percentage is afhankelijk van de producten of diensten die je levert. Het standaard btw-tarief is 21%. Het verlaagde 9% tarief geldt voor bijvoorbeeld etenswaren. Maar ook voor sommige diensten zoals kledingreparaties of kappers. Met het 0% tarief krijg je te maken als je zaken gaat doen met het buitenland.

In je btw-aangifte vul je de bedragen in die je hebt gefactureerd aan je klanten (omzet) en de btw die je hierover gerekend hebt. Alle btw over je omzet is je totaal af te dragen btw. We noemen dit af te dragen btw en niet zozeer te betalen btw. De btw op de verkoopfacturen is namelijk nooit echt van jou, maar altijd van de Belastingdienst. Jouw onderneming houdt het alleen in bewaring, vandaar af te dragen.

Welke facturen neem je mee? Hierbij geldt ook dat je kijkt naar de factuurdatum. De datum van de betaling is niet van belang. Je neemt alle facturen mee die je in het kwartaal hebt gefactureerd. Heb je op 18 maart een factuur verstuurd, maar komt de betaling op 4 april binnen? Dan neem je deze factuur mee in de aangifte van het eerste kwartaal.

"Controleer via Mijn Belastingdienst Zakelijk of de Belastingdienst je (juiste) bankrekeningnummer heeft. Hebben ze dat namelijk niet, dan krijg je eerst een brief met het verzoek om je rekeningnummer door te geven. Hierdoor wacht je nog langer op je geld."

Btw betalen

Het aangifteprogramma zal een totaal bedrag geven aan af te dragen of te ontvangen btw. Moet je btw afdragen? Zorg dat het op de uiterste betaaltermijn bij de Belastingdienst binnen is.

Heb je de aangifte via de website van de Belastingdienst ingevuld? Scroll dan naar beneden in de ingediende aangifte. Hier staat het rekeningnummer en het betalingskenmerk van de Belastingdienst. Ze sturen je geen aparte brief of bevestiging.

Krijg je btw terug omdat je meer btw hebt betaald over je kosten dan op je verkoopfacturen staat? Dan krijg je binnen 8 weken nadat je de aangifte hebt ingediend, bericht van de Belastingdienst. Het geld staat dan binnen 1 week na deze brief op je bankrekening.

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Gebruik de vooraf ingevulde btw-aangifte in e‑Boekhouden.nl. Hierin staan alle bedragen al direct in de juiste rubriek ingevuld. Hierdoor voorkom beginnersfouten in je btw-aangifte en onnodige boetes van de Belastingdienst. Met 1 druk op de knop verstuur én betaal je je btw-aangifte direct aan de Belastingdienst.

Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming geheel gratis. Zonder beperkingen of verplichtingen. Maak hier je gratis account aan.

Claim nu
15 maanden gratis

Veelgestelde vragen over je btw-aangifte

Hoe doe ik btw-aangifte?

     
Door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk - Inloggen voor ondernemers. Je kunt ook een automatische koppeling maken tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst. Zo kun je met één druk op de knop je btw-aangifte direct vanuit je online boekhouding doorzetten naar de Belastingdienst.

Hoe vraag ik btw terug?

     
Btw op de inkoop- en investeringsfacturen kun je terugvragen. Dit doe je door de btw op deze facturen in te vullen, in de rubriek 'Voorbelasting' in je btw-aangifte.

Hoe moet ik btw betalen na mijn btw-aangifte?

     
Het saldo van de af te dragen btw over je omzet minus de btw over je inkopen (voorbelasting), draag je af aan de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het rekeningnummer en betalingskenmerk van de Belastingdienst. Dit kun je vinden onderaan je ingediende btw-aangifte. Je kunt ook een automatische koppeling maken tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst. Dan kun je je btw-aangifte direct betalen met iDeal.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie