Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Btw-aangifte

Btw-aangifte doen klinkt heel spannend, maar is het eigenlijk niet. Als u eenmaal doorheeft hoe het werkt, valt het allemaal wel mee. We leggen in het kort uit wat btw is, hoe het werkt en wanneer u btw-aangifte moet doen. Inclusief tips om het uzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken!

Wat is btw?

Btw betekent belasting over de toegevoegde waarde. Btw wordt ook wel vaker omzetbelasting genoemd. Dit is de belasting die u moet betalen over alle producten en diensten die u verkoopt, oftewel uw omzet. U betaalt ook btw aan uw leveranciers. Dit heet voorbelasting.

Voorbelasting

Voorbelasting is btw die u eerder al heeft voorgeschoten. Daar komt de naam voorbelasting ook vandaan. Als bedrijf maakt u namelijk kosten doordat u bijvoorbeeld inkopen doet. Uw leveranciers brengen dan meestal btw in rekening. Dit bedrag betaalt u direct aan de leverancier. De btw die u heeft voorgeschoten, mag u vaak weer aftrekken van de btw die u moet betalen aan de Belastingdienst.

Waarom btw-aangifte doen?

Iedere ondernemer moet in Nederland btw-aangifte doen. De Belastingdienst wil namelijk dat u omzetbelasting betaalt over de producten en diensten die u heeft verkocht. Net zoals dat iedere Nederlander belasting moet betalen over bijvoorbeeld zijn inkomen.

Wanneer btw-aangifte doen?

Hoe vaak u btw-aangifte moet doen, hangt af van de hoogte van het bedrag dat u aan de Belastingdienst moet betalen. Wanneer u zich heeft ingeschreven bij de KvK, ontvangt u van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe vaak u per jaar aangifte moet doen. Meestal doet u per kwartaal aangifte omzetbelasting.

Aangifte per maand

Aangifte doen per maand mag alleen wanneer u per kwartaal meer dan 15.000 euro aan btw betaalt.

Kwartaalaangifte

In de meest voorkomende gevallen doet u btw-aangifte per kwartaal. U doet dan aangifte in april, juli, oktober en januari. Dat wil zeggen dat u in april aangifte doet over de maanden januari, februari en maart.

Jaaraangifte

Wanneer u per jaar minder dan 1.883 euro aan btw betaalt, mag u jaarlijks btw-aangifte doen.

Hoe werkt een aangifte omzetbelasting?

In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven. Het meest voorkomende tarief is het hoge tarief van 21%, maar er zijn ook producten en diensten die met het lage btw-tarief worden belast. Dit was 6%, maar vanaf 1 januari 2019 is dit 9%. Daarnaast komt het ooit voor dat er 0% btw in rekening wordt gebracht.

Stel, je verkoopt een televisie van 1.000 euro exclusief btw. Die televisie is belast met 21% btw. Dat wil zeggen dat uw klant voor de televisie (1.000*1,21) 1.210 euro moet betalen. De 210 euro aan btw moet u afdragen aan de Belastingdienst.

Nu heeft u in diezelfde periode ook 20 afstandsbedieningen ingekocht. Deze afstandsbedieningen kosten 7,50 per stuk exclusief btw. U rekent bij uw leverancier 181,50 euro af. Hiervan is 31,50 euro btw. Die 31,50 euro mag u aftrekken van de 210 euro btw van de televisie. Deze heeft u namelijk al voorgeschoten en hoeft u dus niet meer te betalen. Op uw btw-aangifte ziet u een bedrag van 178,50 euro, wat u aan de Belastingdienst moet overmaken.

Meer over de aangifte omzetbelasting? Bekijk deze video over het doen van btw-aangifte

Eenvoudig de aangifte naar de Belastingdienst versturen

U begrijpt dat de rekensom van hierboven niet heel ingewikkeld is. Maar zodra u meer producten of diensten in- en verkoopt wordt het al snel wat lastiger. En al helemaal als u dan ook nog te maken krijgt met verschillende btw-tarieven.

Digitale btw-aangifte

Om het gemakkelijk voor u te maken, zijn er verschillende boekhoudpakketten op de markt waarmee u eenvoudig uw btw-aangifte doet. Als ondernemer moet u namelijk een boekhouding bijhouden. Wanneer u dit met een online boekhoudprogramma doet, wordt de btw-aangifte automatisch voor u opgesteld.

Hoe werkt het?

De producten of diensten die u in- en verkoopt, verwerkt u in het boekhoudprogramma. Alles wat u verkoopt, geeft u op als ‘geld ontvangen’ en alles wat u heeft gekocht, boekt u op ‘geld uitgegeven’. Hierbij geeft u ook aan om welke bedragen het gaat en welk btw-tarief er van toepassing is.

Het boekhoudprogramma gaat dan automatisch voor u aan de slag en berekent de btw-bedragen. Uiteindelijk maakt het programma een simpele rekensom en trekt de voorbelasting van de af te dragen btw af. Zo ontstaat er een positief of negatief bedrag op de btw-aangifte.

U kunt de btw-aangifte daarna direct vanuit uw boekhouding naar de Belastingdienst verzenden. Inloggen bij de Belastingdienst is dus niet meer nodig.

Online btw-aangifte uitproberen

Digitaal btw-aangifte doen loont! U bespaart veel tijd en heeft ieder moment inzicht in uw financiële situatie, omdat uw btw-aangifte altijd up-to-date is. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als, aan het einde van het kwartaal, de rekening toch net wat hoger is dan gedacht.

e-Boekhouden.nl is voor startende ondernemers de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Dat wil zeggen dat u onbeperkt gebruik mag maken van het boekhoudprogramma én de btw-aangifte met één klik op de knop kunt verzenden naar de Belastingdienst. Waar wacht u nog op?

 

Claim nu
15 maanden gratis

 

Claim nu
15 maanden gratis

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie