Een btw-nummer aanvragen
In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over het btw-nummer. Want wat is nou precies een btw-nummer, waar gebruik je het voor en hoe ziet zo’n nummer eruit? Dat lees je hier.
Wat is btw?
Als ondernemer verkoop je producten en/of diensten waarmee je geld verdient, dit is je omzet. Over deze omzet betaal je belasting. Die belasting noemen we btw, ook wel belasting over de toegevoegde waarde. Eens per maand, kwartaal of jaar doe je aangifte en betaal je de btw terug aan de Belastingdienst. De btw die je zelf over de zakelijke kosten (bijvoorbeeld je ‘inkoop’) betaalt, mag je bij de Belastingdienst aftrekken, die krijg je weer terug.
Wat is een btw-nummer?
Een btw-nummer, ook wel btw-id voor eenmanszaken genoemd, is een uniek nummer voor je onderneming. Elke ondernemer, in de Europese Unie die btw-plichtig is, heeft zo’n nummer. Het maakt niet uit welke rechtsvorm jouw bedrijf heeft.
Wanneer je een bedrijf start en dit hebt ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dan ontvang je eerst van de KVK een KVK-nummer en daarna van de Belastingdienst een btw-nummer. Je bent daarna automatisch aangemeld voor de omzetbelasting. De Belastingdienst bericht je over je eerste btw-aangifte.
Hoe ziet een btw-nummer eruit?
Hoe ziet zo’n btw-nummer er dan uit, zul je denken. Een btw-nummer bestaat uit 14 tekens en is op de volgende manier opgebouwd:
- Landcode: NL (voor Nederland);
- 9 willekeurige cijfers;
- De letter ‘B’;
- En tot slot, een controlegetal van 2 cijfers.
Een voorbeeld van een btw-nummer kan zijn: NL123456789B00.
Waar gebruik je een btw-nummer voor?
Je gebruikt het btw-nummer op je communicatiemiddelen naar buiten toe. Ben jij bijvoorbeeld ZZP’er en verkoop je spullen of diensten online, plaats het nummer dan duidelijk op je website/webshop. Ook is het belangrijk dat jeáltijd een btw-nummer noteert op de facturen die je verstuurt. Klanten en leveranciers kunnen op die manier makkelijk controleren of je inderdaad een geldig bedrijf hebt.
Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een omzetbelastingnummer?
Bij alle rechtsvormen (behalve de eenmanszaak) verschillen de twee nummers bijna niet van elkaar. Het enige verschil is dat het btw-nummer een landcode ‘NL’ bevat, bij het omzetbelastingnummer is die weggelaten. Eenmanszaken maken in plaats van een btw-nummer gebruik van het btw-id nummer. Bij eenmanszaken was vroeger het BSN (Burgerservicenummer) verwerkt in het btw-nummer en dus erg gevoelig voor fraude. Tegenwoordig is er het btw-id voor eenmanszaken. Dit is een willekeurig nummer, zo is het BSN van de ondernemer niet meer te achterhalen door criminelen.
Je gebruikt het btw-nummer voor het contact met je klanten en op je communicatiemiddelen. Het omzetbelastingnummer wordt alleen gebruikt voor het contact met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij de btw-aangifte. Andersom staat jouw omzetbelastingnummer op de brieven en formulieren die de Belastingdienst naar je stuurt.
Hoe vraag je een btw-nummer aan?
Zoals net al besproken registreer je jouw bedrijf eerst in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Heb je dat gedaan, dan controleert de Belastingdienst je inschrijving. Als dat is goedgekeurd, ontvang je van de Belastingdienst automatisch jenieuwe btw-nummer.
Het controleren van een (buitenlands) btw-nummer
Ben je op zoek naar het btw-nummer van een bedrijf in binnen- of buitenland, omdat je er bijvoorbeeld niet zeker van bent dat het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Neem dan even contact op met het bedrijf zelf, of voer via e‑Boekhouden.nl de gratis btw-nummer-controle uit. Het handige hieraan is dat je dit kunt doen voor al je zakelijke klanten uit alle EU-lidstaten, dus ook de Nederlandse. Nog geen account op e‑Boekhouden.nl? Probeer ons boekhoudprogramma gratis en vrijblijvend uit!
Wanneer een nieuw btw-nummer, wanneer een tweede btw-nummer?
Bij de start van een nieuw bedrijf, krijg je een nieuw btw-nummer. Maar begin je nieuwe activiteiten in je bestaande organisatie, bijvoorbeeld omdat je maar 1 eenmanszaak kan hebben, dan kun je een tweede btw-nummer aanvragen. Je bent met een tweede btw-nummer wel verplicht een extra aangifte te doen en een aparte administratie bij te houden.
Wat doe ik met mijn btw-nummer als ik stop als ondernemer?
Stel, je stopt met je bedrijf, wat doe je dan met je btw-nummer? Wanneer je jouw btw-nummer uitschrijft, betekent dit dat je definitief stopt met je bedrijf. Je schrijft je bedrijf eerst uit bij de Kamer van Koophandel en geeft dit daarna door aan de Belastingdienst. Zo’n uitschrijving kan wel even duren. Houd er rekening mee dat je misschien nog een btw-aangifte moet doen. Denk ook aan het afsluiten van je administratie.
Zelf aan de slag met je btw
Je bent ondernemer, dus verplicht minstens een keer per jaar je btw-aangifte te doen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Een aantal online boekhoudprogramma’s is zelfs partner van de Belastingdienst. Op die manier kun je heel makkelijk én veilig aangiftes vanuit je administratie versturen. Bij e‑Boekhouden.nl kun je zelfs je aangiftes meteen betalen, dankzij de directe koppeling met de Belastingdienst.
Ontdek de mogelijkheden en raak overtuigd! Start direct met jouw proefaccount bij e‑Boekhouden.nl.