Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Investeringsaftrek

Als ondernemer zijn er verschillende regelingen waarmee u geld kunt besparen. U maakt bijvoorbeeld gebruik van de Startersaftrek, Zelfstandigenaftrek of de kleineondernemersregeling. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals de investeringsaftrek. Wij leggen uit wat de investeringsaftrek inhoudt, welke soorten investeringsaftrek er zijn en hoe hoog de investeringsaftrek is in 2022.

 

Wat is investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een regeling waardoor u minder belasting hoeft te betalen. U mag namelijk een deel van het bedrag dat u investeert, aftrekken van uw winst. Door te investeren, kunt u dus weer geld besparen.

Investeringsaftrek

Hoe werkt investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is opgesplitst in soorten, omdat u natuurlijk in diverse dingen kunt investeren en voor iedere soort investering gelden iets andere regels.

Soorten investeringsaftrek

Er zijn in Nederland drie soorten investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie-investeringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Over het algemeen mag u gebruikmaken van investeringsaftrek als uw bedrijf in Nederland gevestigd is en als u belastingplichtig bent.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) gaat over investeringen in algemene bedrijfsmiddelen; dingen die ieder bedrijf zou kunnen gebruiken voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan computers, printers, meubilair en gereedschap.

Welk bedrag u aan het einde van de rit precies mag aftrekken, is afhankelijk van hoeveel u investeert. Tot een bepaalde hoogte geldt; hoe meer u investeert, hoe meer u kunt aftrekken. Hieronder ziet u de verschillende percentages:

Hoogte van de investering

Aftrekbaar percentage

< € 2.400

0%

€ 2.401 - € 59.939

28%

€ 59.940 - € 110.998

€ 16.784

€ 110.999 - € 332.994

€ 16.784 - 7,56% van het deel boven € 110.998

> € 332.994

0%

Niet iedereen komt in aanmerking voor de KIA, maar de meeste ondernemers wel. U moet natuurlijk aan de algemene eisen voldoen en daarnaast moet u in een periode meer dan 2.400 euro (ex btw) geïnvesteerd hebben in bedrijfsmiddelen. Dat is ook te zien in de tabel hierboven. Als laatste is het belangrijk dat iedere aparte investering in een bedrijfsmiddel minimaal 450 euro is. Een computer of laptop van 300 euro telt bijvoorbeeld niet mee.

 

Hulp bij het berekenen van de investeringsaftrek

 

Boekhoudprogramma

De investeringsaftrek is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Energie-investeringsaftrek

De energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u gebruiken als u investeert in nieuwe, energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Bijvoorbeeld als u zonnepanelen koopt of uw bedrijfspand helemaal energieneutraal maakt.

Met de energie-investeringsaftrek mag u in 2022 45,5% van de investering aftrekken van de winst. U mag de EIA daarnaast combineren met de KIA. Dat kan dus behoorlijk wat voordeel opleveren.

Om gebruik te kunnen maken van de energie-investeringsaftrek moet u aan de algemene eisen voldoen. Daarnaast:

  • Moet het bedrijfsmiddel waarin u heeft geïnvesteerd op de Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan.
  • Mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn.
  • Moet u het bedrijfsmiddel op tijd (binnen 3 maanden nadat u het besteld heeft) melden.
  • Moeten de kosten van de investering per keer minimaal 2.500 euro bedragen. Het maximale bedrag per kalenderjaar per bedrijf is 126 miljoen euro.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is bijvoorbeeld bedoeld voor investeringen in een speciale kas voor biologische teelt of speciale stallen. Investeringen die bijdragen aan een beter milieu dus. De milieu-investeringsaftrek kan gecombineerd worden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar niet met de energie-investeringsaftrek. Tussen die twee regelingen moet u een keuze maken.

De hoogte van de afschrijving van milieu-investeringen hangt af van de categorie waarin een investering valt. Er zijn drie categorieën:

  • Categorie 1: 45%
  • Categorie 2: 36%
  • Categorie 3: 27%

In welke categorie een investering valt, staat op de Milieulijst van het RVO.

De voorwaarden voor de MIA zijn hetzelfde als die voor de EIA.

Sommige milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL, de Vrije Afschrijving Milieu-investeringen. Met de VAMIL kunt u een investering op ieder gewenst moment aftrekken van uw winst. U stelt de aftrek van een investering dan bijvoorbeeld uit naar volgend jaar, omdat u dan niet zo veel verwacht te investeren. Dan heeft u toch nog voordeel van uw investering van het jaar ervoor. Deze aftrek is beperkt; u mag tot maximaal 75% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken. De MIA en de VAMIL worden vaak gecombineerd. Welke milieu-investeringen in aanmerking komen voor de MIA of de VAMIL staat allemaal op de Milieulijst van het RVO.

Welke investeringen tellen niet mee?

Zoals u ziet, geeft niet iedere investering recht op aftrek. Daar zijn behoorlijk wat regeltjes aan gebonden. Investeringen in bedrijfsmiddelen die minder dan 450 euro kosten, geven bijvoorbeeld geen recht op aftrek. Daarnaast is er nog een aardige lijst met specifieke uitzonderingen. Deze vindt u op de website van de Belastingdienst.

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie