Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Boekhoudprogramma kopen of in de cloud?

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Namelijk een boekhoudprogramma kopen of werken in de cloud met een online boekhoudprogramma. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

Boekhoudprogramma kopen

Een boekhoudprogramma kopen wil zeggen dat u een boekhoudprogramma aanschaft en deze op uw computer installeert. Het boekhoudprogramma is dan in uw bezit en u geeft dan alleen toegang tot uw gegevens vanaf uw eigen computer. Daarmee is meteen het eerste nadeel onderstreept.

Voordelen offline boekhoudprogramma

Het voordeel van zo’n offline boekhoudprogramma is dat u geen internet nodig heeft om uw boekhouding te doen. Installeert u het boekhoudprogramma op uw laptop dan kunt u uw administratie overal mee naartoe nemen.

Nadelen van een boekhoudprogramma kopen

  • Met een offline boekhoudprogramma werkt u vanaf uw eigen computer. Dit is vaak minder veilig dan boekhouden in de cloud, omdat uw computer waarschijnlijk minder goed is beveiligd dan de grote servers waar een online boekhoudprogramma gebruik van maakt.
  • Daarnaast zult u met een aangekocht boekhoudprogramma om de zoveel tijd de software moeten updaten. Met een online boekhoudprogramma is dit niet nodig, omdat nieuwe updates direct worden doorgevoerd, zonder dat u het doorheeft.
  • Doordat alleen u toegang heeft tot uw administratie is het samenwerken met een boekhouder lastig. Ook is het risico op het verloren gaan van uw gegevens groter bij een offline boekhoudprogramma. Wanneer er brand uitbreekt of uw computer crasht, bent u alles kwijt.

Boekhoudprogramma in de cloud

Een andere optie is boekhouden in de cloud. Een boekhoudprogramma kopen is dan niet nodig. U betaalt in de meeste gevallen maandelijks een bedrag aan de softwareleverancier en in ruil daarvoor mag u gebruikmaken van het online boekhoudprogramma.

Wat betekent werken in de cloud?

Als u kiest voor een online boekhoudprogramma dan betekent dat, dat uw boekhouding wordt opgeslagen in de cloud. Uw gegevens worden dan niet op uw eigen computer opgeslagen, maar online waardoor u altijd en overal bij uw gegevens kunt.

Nadelen boekhouden in de cloud

  • In tegenstelling tot een offline boekhoudpakket is een online boekhoudprogramma niet bruikbaar zonder internet. Dat betekent dat u altijd toegang moet hebben tot internet om uw boekhouding bij te houden.
  • Wilt u zelf graag de controle houden over uw gegevens, dan is boekhouden in de cloud misschien niet de beste keus. U moet er op vertrouwen dat de leverancier zich aan de regels houdt en uw gegevens goed beschermt.

Voordelen online boekhoudprogramma

  • Met een online boekhoudprogramma bent u veel flexibeler dan wanneer u een boekhoudprogramma koopt. Abonnementen zijn vaak maandelijks opzegbaar, waardoor u geen grote investering hoeft te doen.
  • U heeft altijd en overal toegang tot uw gegevens, waar u ter wereld ook bent.
  • Het samenwerken met anderen gaat heel eenvoudig. Door het aanmaken van meerdere gebruikers is het mogelijk om met meerdere personen in één boekhouding te werken. Daardoor wordt het samenwerken met een accountant ook gemakkelijker.
  • Een online boekhoudprogramma is vaak goedkoper. Een boekhoudprogramma kopen is duur en u zult voor de updates en support ook nog moeten betalen. Bij een online boekhoudprogramma zijn updates gratis en betaalt u vaak niets voor boekhoudkundige ondersteuning.

De toekomst van offline boekhouden

Er komen steeds meer boekhoudprogramma’s op de markt en de meeste daarvan zijn online boekhoudprogramma’s. De voordelen van een offline boekhoudprogramma wegen niet op tegen de voordelen van boekhouden in de cloud. Er zijn nog steeds wel offline boekhoudpakketten, maar deze zullen langzaam verdwijnen.

Starten met een online boekhouding?

Probeer het online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit. Uw proefaccount wordt niet automatisch verlengd, u zit dus nergens aan vast!

 

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie