Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Boekhoudprogramma vergelijken

Hoe kun je het beste boekhoudprogramma’s vergelijken?

Net gestart als ondernemer, bijvoorbeeld als zzp’er of freelancer? Dan ben je vast op zoek naar een manier om je boekhouding te doen. Een van snelste en gemakkelijkste manieren om te boekhouden is via een boekhoudprogramma. Maar door de vele aanbieders is het soms lastig om het juiste boekhoudprogramma te vinden. Hoe je het beste boekhoudprogramma’s vergelijkt lees je hier.

Offline of online boekhoudprogramma

De eerste keuze die je moet maken: Kies je voor een offline of online boekhoudprogramma? Wat ons betreft is deze keuze niet zo moeilijk. Een offline boekhoudpakket is niet meer van deze tijd. Met een online boekhoudprogramma staat jouw administratie altijd veilig online, in plaats van op een computer of laptop.Je hoeft je dus nooit meer druk te maken over back-ups, of het verliezen van gegevens. Let dus bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s op of het een online of offline boekhoudpakket is.

Prijs

Een belangrijke factor om boekhoudprogramma’s te vergelijken is natuurlijk de prijs. Er zijn dure en goedkopere pakketten. Kijk even goed wat je wil. De dure pakketten hebben vaak meer functies dan de goedkopere programma’s. Let ook goed op dat sommige programma’s een lage instapprijs hebben, maar dat je dan voor aanvullende modules extra moet betalen, terwijl andere pakketten veel functies standaard hebben. Vergelijk de boekhoudprogramma’s dus op de prijs met alle functies die je wil.

Kijk ook naar acties

Kijk daarnaast ook naar aanbiedingen. Sommige leveranciers hebben wel eens een mooie actie. Vooral startende ondernemers profiteren bij verschillende aanbieders van bijvoorbeeld een paar maanden gratis gebruik voor als je net begonnen bent. Wist je dat e‑Boekhouden.nl zelfs 15 maanden gratis is voor startende ondernemers?

Veel of weinig functies

Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil ik met mijn boekhoudprogramma?’ Wil ik alleen een basisboekhouding met een paar functies, of een heel uitgebreid pakket? Er zijn boekhoudpakketten met heel veel functies en pakketten die echt alleen de basisfuncties hebben. Het is daarom belangrijk om een pakket eerst even uit te proberen. Neem als het kan ook even contact op met de klantenservice om te kijken of je daar goed geholpen wordt.

Gemakkelijk boekhoudprogramma

Sommige pakketten hebben veel functies die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor accountants. Deze heb jij als ondernemer niet nodig. Je wil gewoon jouw boekhouding gemakkelijk en snel kunnen doen, toch? Let er dus op dat de belangrijkste functies goed werken:

  • Gemakkelijk je verkoopfacturen inboeken en eventueel direct facturen sturen vanuit het systeem.
  • Eenvoudig en snel bonnetjes en rekeningen invoeren. Het kan heel handig zijn als dit ook kan via een mobiele app.
  • Btw-aangifte doen vanuit het boekhoudprogramma.

Daarnaast kan het handig zijn om bijvoorbeeld uren te registreren of offertes te maken vanuit het systeem, maar focus je vooral op de net genoemde drie punten. Vergeet ook niet om te kijken of er een mogelijkheid is om te koppelen met je bank. Via een automatische bankkoppeling worden de bij- en afschrijvingen automatisch in je boekhouding geplaatst. Zo hoef je nooit handmatig de betalingen in je boekhouding te zetten, wat jou veel tijd bespaart en waardoor je minder invoerfouten maakt. 

Probeer gratis uit

Sluit niet zomaar een betaald account af. Als je bij een bepaald pakket niets gratis kunt uitproberen en bijvoorbeeld direct vastzit aan een jaarcontract, doe het dan niet. Probeer een boekhoudprogramma altijd eerst gratis uit. Je kunt e‑Boekhouden.nl bijvoorbeeld 14 dagen gratis uitproberen. Bovendien werken we met abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Bevalt het programma niet, dan zit je er dus nooit aan vast.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie