Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Resultatenrekening (winst- en verliesrekening)

De resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening genoemd, is een belangrijk onderdeel van je boekhouding. Wat de resultatenrekening is én hoe je deze maakt, lees je in dit artikel.

Wat is een resultatenrekening?

De resultaatrekening is een overzicht van alle opbrengsten en kosten van jouw bedrijf. Het totaal aan opbrengsten is al het geld dat binnen is gekomen. Bijvoorbeeld als je een product verkoopt, of een klus hebt gedaan voor een klant. De kosten zijn alle uitgaven die je bedrijf heeft gedaan, al het geld dat je hebt betaald dus. In de resultaatrekening trek je alle kosten van je opbrengsten af. Is dit een positief resultaat dan maak je winst, bij een negatief bedrag is er verlies.

In een resultaatrekening zie je dus hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt. Maar je ziet ook waar jouw opbrengsten en kosten vandaan komen. Als je een goede boekhouding hebt, zie je in jouw resultaatrekening bijvoorbeeld welke onderdelen van jouw bedrijf winst maken. Of op welk gebied er veel kosten worden gemaakt. Vanuit dit overzicht kun je beslissingen nemen over jouw bedrijf, bijvoorbeeld door kosten te besparen, materialen te vervangen, of een klant die heel veel geld opbrengt meer aandacht te geven.

Balans en resultatenrekening

Een resultaatrekening is niet hetzelfde als een balans. Er is een duidelijk verschil tussen resultatenrekening en een balans. Een balans wordt op één moment gemaakt, dit is dus een momentopname. Je ziet wat de bezittingen en schulden van je bedrijf zijn, op dat moment. De resultaatrekening is een overzicht van de inkomsten en kosten over een bepaalde periode. Vaak is deze periode een heel jaar, zodat je aan het eind van het jaar ziet hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt.

Hoe maak je een resultatenrekening?

Je begint met al jouw opbrengsten en kosten onder elkaar te zetten uit de periode die je wil bekijken. Zoals eerder gezegd is dit vaak een jaar. Stel je maakt in januari een resultaatrekening over vorig jaar, dan zet je alle opbrengsten en kosten van dat jaar onder elkaar. Als je een goede boekhouding bijhoudt, zijn de opbrengsten in categorieën verdeeld. Dit is bijvoorbeeld omdat je goederen verkoopt, maar ook diensten aanbiedt. Dan is het belangrijk dat je kunt zien waar jouw opbrengsten vandaan komen. Als je alles bij elkaar hebt staan, kun je jouw totale omzet uitrekenen. Dit doe je door alle opbrengsten bij elkaar op te tellen. Hetzelfde doe je met alle kosten. Als je een overzicht van alle bedragen hebt, trek je het totaal van jouw kosten van de opbrengsten af. Dit heet de brutowinst. Hier moet je de belasting nog vanaf halen om jouw nettowinst te bepalen.

Resultatenrekening voorbeeld:

Laten we een voorbeeldresultatenrekening nemen om het wat duidelijker te maken. Stel, je hebt een eigen webshop, maar je geeft ook presentaties aan ondernemers hoe zij een succesvolle webshop kunnen maken. Dan zou een simpele resultaatrekening er zo uit kunnen zien:

Je kunt een resultatenrekening zelf maken, bijvoorbeeld in Excel. Maar het is voor jou als ondernemer veel veiliger om jouw financiële gegevens online bij te houden. Op deze manier raak je deze gegevens niet kwijt en kan je jouw boekhouding overal doen. Met de online software van e‑Boekhouden.nl houd je jouw financiële gegevens eenvoudig bij. Bovendien wordt de resultaatrekening automatisch voor je uitgerekend. Je hoeft dus zelf geen berekening te maken, om te zien of je winst of verlies maakt. Handig toch?

Resultatenrekening: gemakkelijk in e‑Boekhouden.nl

In ons online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl wordt jouw winst- en verliesrekening automatisch voor je uitgerekend. Je kunt dus op elk moment zien of jouw bedrijf winst of verlies maakt. Zo kun je direct bijsturen als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat bepaalde kosten heel hoog zijn, of omdat een onderdeel van jouw bedrijf geen winst meer maakt. Ervaar zelf de voordelen van ons programma en probeer e‑Boekhouden.nl nu gratis uit. Heb je vragen, neem contact met ons op voor meer informatie.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie