Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Resultatenrekening (winst- en verliesrekening)

De resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening genoemd, is een belangrijk onderdeel van uw boekhouding. Wat de resultatenrekening is én hoe u deze maakt, leest u in dit artikel.

Wat is een resultatenrekening?

De resultaatrekening is een overzicht van alle opbrengsten en kosten van uw bedrijf. Het totaal aan opbrengsten is al het geld dat binnen is gekomen. Bijvoorbeeld als u een product verkoopt, of een klus heeft gedaan voor een klant. De kosten zijn alle uitgaven die uw bedrijf heeft gedaan, al het geld dat u heeft betaald dus. In de resultaatrekening trekt u alle kosten van uw opbrengsten af. Is dit een positief resultaat dan maakt u winst, bij een negatief bedrag is er verlies.

In een resultaatrekening ziet u dus hoeveel winst of verlies u heeft gemaakt. Maar u ziet ook waar uw opbrengsten en kosten vandaan komen. Als u een goede boekhouding heeft, ziet u in uw resultaatrekening bijvoorbeeld welke onderdelen van uw bedrijf winst maken. Of op welk gebied er veel kosten worden gemaakt. Vanuit dit overzicht kunt u beslissingen nemen over uw bedrijf, bijvoorbeeld door kosten te besparen, materialen te vervangen, of een klant die heel veel geld opbrengt meer aandacht te geven.

Balans en resultatenrekening

Een resultaatrekening is niet hetzelfde als een balans. Er is een duidelijk verschil tussen resultatenrekening en een balans. Een balans wordt op één moment gemaakt, dit is dus een momentopname. U ziet wat de bezittingen en schulden van uw bedrijf zijn, op dat moment. De resultaatrekening is een overzicht van de inkomsten en kosten over een bepaalde periode. Vaak is deze periode een heel jaar, zodat u aan het eind van het jaar ziet hoeveel winst of verlies u heeft gemaakt.

Hoe maakt u een resultatenrekening?

U begint met al uw opbrengsten en kosten onder elkaar te zetten uit de periode die u wilt bekijken. Zoals eerder gezegd is dit vaak een jaar. Stel u maakt in januari een resultaatrekening over vorig jaar, dan zet u alle opbrengsten en kosten van dat jaar onder elkaar. Als u een goede boekhouding bijhoudt, zijn de opbrengsten in categorieën verdeeld. Dit is bijvoorbeeld omdat u goederen verkoopt, maar ook diensten aanbiedt. Dan is het belangrijk dat u kunt zien waar uw opbrengsten vandaan komen. Als u alles bij elkaar heeft staan, kunt u uw totale omzet uitrekenen. Dit doet u door alle opbrengsten bij elkaar op te tellen. Hetzelfde doet u met alle kosten. Als u een overzicht van alle bedragen heeft, trekt u het totaal van uw kosten van de opbrengsten af. Dit heet de brutowinst. Hier moet u de belasting nog vanaf halen om uw nettowinst te bepalen.

Resultatenrekening voorbeeld:

Laten we een voorbeeldresultatenrekening nemen om het wat duidelijker te maken. Stel, u heeft een eigen webshop, maar u geeft ook presentaties aan ondernemers hoe zij een succesvolle webshop kunnen maken. Dan zou een simpele resultaatrekening er zo uit kunnen zien:

U kunt een resultatenrekening zelf maken, bijvoorbeeld in Excel. Maar het is voor u als ondernemer veel veiliger om uw financiële gegevens online bij te houden. Op deze manier raakt u deze gegevens niet kwijt en kan u uw boekhouding overal doen. Met de online software van e-Boekhouden.nl houdt u uw financiële gegevens eenvoudig bij. Bovendien wordt de resultaatrekening automatisch voor u uitgerekend. U hoeft dus zelf geen berekening te maken, om te zien of u winst of verlies maakt. Handig toch?

Resultatenrekening: gemakkelijk in e-Boekhouden.nl

In ons online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl wordt uw winst- en verliesrekening automatisch voor u uitgerekend. U kunt dus op elk moment zien of uw bedrijf winst of verlies maakt. Zo kunt u direct bijsturen als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat bepaalde kosten heel hoog zijn, of omdat een onderdeel van uw bedrijf geen winst meer maakt. Ervaar zelf de voordelen van ons programma en probeer e-Boekhouden.nl nu gratis uit. Heeft u vragen, neem contact met ons op voor meer informatie.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie