Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Prinsjesdag 2022

 

Hoe groot of klein de impact van Prinsjesdag ook is op jouw onderneming. Bij e-Boekhouden.nl houden we het graag simpel. Ervaar zelf hoe gemakkelijk en snel ons programma is en start vandaag nog: claim nu je 15 maanden gratis op onze starterspagina.

prinsjesdag ondernemers

Wat veranderde er in 2022?

Vorig jaar zijn er een aantal kabinetsplannen gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. Deze regelingen zijn in 2022 ingegaan en hadden mogelijk invloed op jouw onderneming. Om je geheugen nog wat op te frissen, hebben wij de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet:

 • Kleine daling in de inkomstenbelasting;
 • Stijging bijtelling elektrische auto en BPM eerder betalen;
 • Daling zelfstandigenaftrek zet voort;
 • 1 miljard voor het bouwen van extra woningen;
 • Verruimd begintarief vennootschapsbelasting;
 • Voordeel voor klimaatregelingen en klimaatsubsidies;
 • Lagere arbeidsongeschiktheidspremie voor kleine werkgevers;
 • Aandelenoptierechten fiscaal aantrekkelijker gemaakt.

Prinsjesdag 2022 en de Belastingplannen voor 2023

Met de stijgende brandstofkosten, hoge energieprijzen en dure boodschappen zijn de blikken gericht op het kabinet. Wat wordt het Belastingplan voor 2023? Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag 2022 de plannen voor 2023 gepresenteerd. Dit zijn de nieuwe regelingen waar jij als ondernemer rekening mee moet houden:

 • Arbeidskorting omhoog;
 • Belasting op inkomen omlaag;
 • Verhoging vennootschapsbelasting;
 • Verandering van het heffingsvrije vermogen;
 • Afbouw van zelfstandigenaftrek;
 • Verhoging van minimumloon;
 • Verhoging van mijnbouwheffing;
 • Werkgeverslasten verlagen.

Arbeidskorting omhoog

Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet de arbeidskorting jaarlijks gaan verhogen. Heb jij een arbeidsinkomen tot € 115.000? Dan is deze korting voordelig voor jou. Hierdoor gaat (voor jezelf) werken meer lonen en stijgt de koopkracht. Zowel werknemers als zelfstandigen gaan hiervan profiteren.

Belastingen op inkomen omlaag

Bij de aangifte inkomstenbelasting dien je jouw belastbaar inkomen op te geven. Dit gaat over inkomsten zoals de winst uit je onderneming, loon uit dienstbetrekking en resultaat uit overige werkzaamheden tot een bedrag van € 73.071. In 2023 profiteer je van de verlaging van belastingtarief. In 2022 was dit tarief 37.07%. Het nieuwe tarief voor 2023 wordt 36,93%. Je gaat dus minder belasting betalen in box 1.

Verhoging van vennootschapsbelasting

Met een belastbaar bedrag tot € 395.000 betaal je momenteel 15% vennootschapsbelasting. Kom je boven dit bedrag, dan betaal je 25,8% vennootschapsbelasting. Per 2023 wordt het opstaptarief verhoogd van 15% naar 19%. Daarnaast wordt het belastbaar tarief verlaagd van € 395.000 naar € 200.000. Een behoorlijke domper dus voor zij die boven de € 200.000 komen.

Verandering van het heffingsvrije vermogen

Het heffingsvrije vermogen gaat over een vastgesteld bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. In 2022 was het heffingsvrije vermogen vastgesteld op € 50.000. Met Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het heffingsvrije vermogen per 2023 € 57.000 wordt. Een prettige verandering voor spaarders.

Afbouw van zelfstandigenaftrek

Slecht nieuws voor alle zzp’ers en zelfstandig ondernemers: de zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd. Met de zelfstandigenaftrek verlaag je jouw belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt bij de aangifte inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek in 2022 is € 6.310 en zou over de jaren langzaam worden afgebouwd tot een bedrag van € 3.240 in 2036. Toch heeft het kabinet besloten dat de zelfstandigenaftrek per 2030 op een budget van € 1.200 moet komen. Dit betekent dus dat de afbouw een stuk sneller zal verlopen dan in eerste instantie de bedoeling was.

Verhoging van minimumloon

Een andere regeling die gepresenteerd is tijdens Prinsjesdag en per 2023 zal ingaan is de verhoging van het minimumloon. Een stijging van 10% is een stap in de juiste richting voor werknemers. Maar de ondernemer staat voor de grote vraag waar hij of zij dit geld vandaan moet toveren. Vooral in combinatie met alle stijgende kosten zorgt deze nieuwe regeling voor veel kopzorgen onder de ondernemers.

Verhoging van mijnbouwheffing

Energiebedrijven betalen belasting over de opsporing en winning van gas of olie. Deze belasting staat ook wel bekend als mijnbouwheffing en wordt per 2023 verhoogd. Momenteel draaien energiebedrijven flinke winst door de stijgende prijzen. Door de mijnbouwheffing te verhogen komt er meer balans in de zaak.

Werkgeverslasten verlagen

Per 2023 worden voor ondernemers bepaalde werkgeverslasten verlaagd en moet het maken van investeringen aantrekkelijker worden. Dit geldt voor ondernemers die worden geraakt door de hoge vennootschapsbelasting, hoge lonen van werknemers en hoge energiekosten. Bedrijven willen graag een steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar dit kost veel geld. Hierom wil het kabinet investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of energiebesparing stimuleren. Het budget van de MIA en EIA gaan omhoog.

Zoals je hebt gelezen zijn er heel wat veranderingen voor ondernemers het komend jaar. Let op: het is nog niet zeker wanneer deze (wets)wijzigingen precies ingaan. Ze moeten eerst goedgekeurd worden door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer. En gelden pas na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Wil je intussen meer weten of alles nog eens nalezen? Bekijk de site van de Rijksoverheid.


Veelgestelde vragen
 
 

Wat is Prinsjesdag voor ondernemers?

Groen vinkje      
Tijdens deze belangrijke dag voor de Nederlandse politiek, presenteert het (demissionaire) kabinet de plannen, begroting en de fiscale maatregelen voor het nieuwe jaar. Al deze plannen kunnen ook invloed hebben op jou als ondernemer. Prinsjesdag is dé dag dat het nieuwe parlementaire jaar start.

Wanneer is Prinsjesdag?

Groen vinkje      
Op de derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. Deze dag wordt nu op een dinsdag gehouden, maar dat is niet altijd zo geweest. Het is namelijk al een paar keer verplaatst. Het was ooit op de derde maandag van september, maar dit was niet haalbaar omdat veel Kamerleden op zondag al moesten vertrekken om maandag op tijd in Den Haag te zijn. Zondag was een rustdag en eigenlijk geen reisdag, daarom hebben ze Prinsjesdag verplaatst naar de derde dinsdag in september.

Wat gebeurt er op Prinsjesdag voor zakelijk Nederland?

Groen vinkje      
Ons staatshoofd Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de troonrede voor in de Grote Kerk van Den Haag. In de troonrede staat hoe het gaat met Nederland en wat de meest belangrijke regeringsplannen voor 2023 zijn. Na het voorlezen van de troonrede draagt de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting over aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Deze documenten zitten in het zogenaamde ‘koffertje’. Hierin staat hoeveel geld er is voor elk plan en hoe de regering de plannen gaat uitvoeren. De begroting wordt na de overhandiging van het koffertje besproken in de Tweede Kamer tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Waarom is Prinsjesdag er?

Groen vinkje      
Prinsjesdag is er om iedereen inclusief ondernemers en zakelijk Nederland te informeren over de komende kabinetsplannen, de begroting en de fiscale maatregelen. Tijdens deze dag worden de plannen gepresenteerd en worden de plannen besproken in de Tweede Kamer tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Waarom is Prinsjesdag belangrijk voor zzp’ers en mkb Nederland?

Groen vinkje      
Tijdens Prinsjesdag worden de plannen voor het komende regeringsjaar bekendgemaakt. Deze dag is een belangrijke voor zzp’ers en mkb’ers omdat de plannen die het kabinet maakt voor het komende jaar ook van invloed kunnen zijn op ondernemend Nederland.
 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie