Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Leverancierskrediet

Als ondernemer heb je wel eens wat extra geld nodig. Je kunt hiervoor een lening afsluiten, maar er wordt ook vaak voor leverancierskrediet gekozen. Wat leverancierskrediet precies is en hoe dit in z’n werk gaat, lees je hier.

Wat is leverancierskrediet?

Leverancierskrediet houdt in dat je een korte tijd geld ‘leent’ bij een van je leveranciers. Je betaalt de factuur dan niet direct, maar hoeft deze pas later aan de leverancier te betalen. Stel, je koopt 35 fietsen van € 1000 bij jouw leverancier. Dat betekent dat je eigenlijk direct € 35.000 moet betalen, maar door het krediet kun je dit, soms tegen een kleine rentevergoeding, uitstellen. Dit is vooral een uitkomst als je in een korte periode veel voorraad moet inslaan. Het voorfinancieren van een voorraad, heeft namelijk invloed op jouw current ratio. Jouw liquiditeit kan hierdoor flink afnemen. 

Twee soorten

Het krijgen van leverancierskrediet kan op 2 manieren.

Van bedrijf tot bedrijf

Vaak wordt het leverancierskrediet gegeven van bedrijf tot bedrijf. Jij als ondernemer krijgt dan een krediet van jouw leverancier. Dit wordt productief leverancierskrediet genoemd.

Van bedrijf tot consument

Daarnaast komt het ook voor dat een consument een krediet heeft bij een bedrijf. Stel dat je als consument ineens een wasmachine moet kopen, omdat de oude stuk is, maar daar even niet het geld voor hebt. Dan is het soms mogelijk om dit op termijn te betalen met een bepaalde rente. Dit wordt consumptief leverancierskrediet genoemd.

Waarom leverancierskrediet?

Alle vormen van financiering brengen voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De voordelen

Doordat je de producten nog niet hoeft te betalen, kun je deze verkopen zonder dat daarvoor eigen vermogen nodig is. Je hoeft dus niet eerst te investeren. Je zult deze producten dan wel moeten verkopen voordat je de factuur van de leverancier alsnog moet betalen. Daarnaast is het een gemakkelijke manier om aan geld te komen. Banken doen vaak moeilijk en als het al lukt, ben je lang bezig met het aanvragen van een lening. Wanneer je gebruik maakt van een leverancierskrediet, hoef je alleen aan jouw leverancier te vragen of je later mag betalen, zonder het gedoe van contracten.

De risico’s

Let op! Geld lenen kost geld. Die kreet ken je vast wel. Er zitten namelijk wat risico’s aan het lenen van geld.

  • Je krijgt meer tijd, maar de factuur moet toch een keertje betaald worden. Is dat na een tijdje wel mogelijk en kom je niet in de problemen? Dan is het goed. Maar als je met meerdere leveranciers afspraken maakt, wordt dit misschien al wat lastiger. Zorg er dus voor dat je geen wanbetaler wordt!
  • Daarnaast ontstaat er door het leverancierskrediet een andere machtsverhouding. Je bent namelijk ineens afhankelijk van jouw leverancier, want hij heeft nog geld van je tegoed. Wil je dat wel? Denk daar goed over na.

Een leverancierskrediet kan dus handig zijn als je even niet genoeg geld hebt om bepaalde spullen in te kopen. Als je deze spullen snel weer verkocht krijgt, kun je je leveranciers weer snel betalen. En omdat je dit krediet nooit zo snel via de bank geregeld krijgt, kan zo’n leverancierskrediet op dat moment zeker een oplossing zijn.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie