Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Leverancierskrediet

Als ondernemer heeft u wel eens wat extra geld nodig. U kunt hiervoor een lening afsluiten, maar er wordt ook vaak voor leverancierskrediet gekozen. Wat leverancierskrediet precies is en hoe dit in z’n werk gaat, leest u hier.

Wat is leverancierskrediet?

Leverancierskrediet houdt in dat u een korte tijd geld ‘leent’ bij een van uw leveranciers. U betaalt de factuur dan niet direct, maar hoeft deze pas later aan de leverancier te betalen. Stel, u koopt 35 fietsen van € 1000 bij uw leverancier. Dat betekent dat u eigenlijk direct € 35.000 moet betalen, maar door het krediet kunt u dit, soms tegen een kleine rentevergoeding, uitstellen. Dit is vooral een uitkomst als u in een korte periode veel voorraad moet inslaan. Het voorfinancieren van een voorraad, heeft namelijk invloed op uw current ratio. Uw liquiditeit kan hierdoor flink afnemen. 

Twee soorten

Het krijgen van leverancierskrediet kan op 2 manieren.

Van bedrijf tot bedrijf

Vaak wordt het leverancierskrediet gegeven van bedrijf tot bedrijf. U als ondernemer krijgt dan een krediet van uw leverancier. Dit wordt productief leverancierskrediet genoemd.

Van bedrijf tot consument

Daarnaast komt het ook voor dat een consument een krediet heeft bij een bedrijf. Stel dat u als consument ineens een wasmachine moet kopen, omdat de oude stuk is, maar daar even niet het geld voor heeft. Dan is het soms mogelijk om dit op termijn te betalen met een bepaalde rente. Dit wordt consumptief leverancierskrediet genoemd.

Waarom leverancierskrediet?

Alle vormen van financiering brengen voor- en nadelen met zich mee. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

De voordelen

Doordat u de producten nog niet hoeft te betalen, kunt u deze verkopen zonder dat daarvoor eigen vermogen nodig is. U hoeft dus niet eerst te investeren. U zult deze producten dan wel moeten verkopen voordat u de factuur van de leverancier alsnog moet betalen. Daarnaast is het een gemakkelijke manier om aan geld te komen. Banken doen vaak moeilijk en als het al lukt, bent u lang bezig met het aanvragen van een lening. Wanneer u gebruikmaakt van een leverancierskrediet, hoeft u alleen aan uw leverancier te vragen of u later mag betalen, zonder het gedoe van contracten.

De risico’s

Let op! Geld lenen kost geld. Die kreet kent u vast wel. Er zitten namelijk wat risico’s aan het lenen van geld.

  • U krijgt meer tijd, maar de factuur moet toch een keertje betaald worden. Is dat na een tijdje wel mogelijk en komt u niet in de problemen? Dan is het goed. Maar als u met meerdere leveranciers afspraken maakt, wordt dit misschien al wat lastiger. Zorg er dus voor dat u geen wanbetaler wordt!
  • Daarnaast ontstaat er door het leverancierskrediet een andere machtsverhouding. U bent namelijk ineens afhankelijk van uw leverancier, want hij heeft nog geld van u tegoed. Wilt u dat wel? Denk daar goed over na.

Een leverancierskrediet kan dus handig zijn als u even niet genoeg geld heeft om bepaalde spullen in te kopen. Als u deze spullen snel weer verkocht krijgt, kunt u uw leveranciers weer snel betalen. En omdat u dit krediet nooit zo snel via de bank geregeld krijgt, kan zo’n leverancierskrediet op dat moment zeker een oplossing zijn.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie