Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Pakbon

Als je een onderneming hebt en je verkoopt producten, krijg je onder andere te maken met orderbevestigingen, facturen en pakbonnen. In dit artikel leggen we onder andere uit wat een pakbon is, of deze verplicht is en hoe je zelf een pakbon kan maken.

pakbon

Wat is een pakbon?

Een pakbon is een document dat je meestuurt met een levering, waarop staat welke producten je op dat moment levert. Het wordt daarom ook wel een leveringsbon genoemd. Met een pakbon weet je als leverancier precies welke producten je moet leveren bij een bepaalde bestelling en de ontvanger kan controleren of alles geleverd is.

Een pakbon is vaak hetzelfde als een factuur, maar dan zonder de prijzen en betalingsvoorwaarden. Het kan echter zijn dat de bestelling van één factuur wordt gesplitst in twee leveringen. Voor elke levering maak je dan een pakbon, zodat de klant precies kan zien wat er op dat moment geleverd wordt.

Wat staat er op een pakbon?

Op een pakbon zet je tenminste de volgende gegevens:

  • Je bedrijfsgegevens
  • De datum van verzending
  • Het bestelnummer
  • Welke producten er in de levering zitten
  • Welk aantal er van elk product in de levering zit

Indien gewenst kun je meer informatie op je pakbon zetten, zoals de gegevens van de klant, productnummers en eventueel wat er later nog geleverd gaat worden.

 

Gemakkelijk pakbonnen maken en versturen

 

Boekhoudprogramma

Maak offertes, facturen en pakbonnen met e‑Boekhouden.nl.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Hoe maak je een pakbon?

Een pakbon kun je vaak maken vanuit je webshop of je boekhoudprogramma. Het is eventueel ook mogelijk om een pakbon in Excel te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je bovenstaande informatie, onder het kopje ‘Wat staat er op een pakbon?’, op je pakbon vermeldt.

Is een pakbon verplicht?

Een pakbon meesturen is niet meer verplicht. Als je geen pakbon meestuurt is het wel nodig om het bestelnummer op het verzendlabel te zetten. De ontvanger kan zo in ieder geval zien om welke bestelling het gaat. Voordeel is dat het beter is voor het milieu.

Als je het bestelnummer niet op je verzendlabel kan zetten, stuur dan wel een pakbon mee om misverstanden te voorkomen.

Pakbon voorbeeld

In jouw eigen omgeving van e‑Boekhouden.nl kun je een sjabloon aanmaken voor een pakbon. Deze staat vervolgens klaar in je account en op die manier kun je heel eenvoudig en snel online een pakbon maken en printen of versturen via e-mail. Wil je zelf een pakbon maken?

Bekijk en download hier een voorbeeld van een pakbon.

Pakbon voorbeeld

Wat is het verschil tussen de pakbon en de vrachtbrief?

Een pakbon en een vrachtbrief zijn niet hetzelfde. We weten nu waaruit een pakbon minimaal bestaat. Een vrachtbrief bestaat minimaal uit de volgende informatie:

  • De afzender waar de lading vandaan komt
  • De vervoerder die de lading vervoert
  • De geadresseerde waar de lading naartoe gaat
  • Wat de lading is
  • Het brutogewicht of de hoeveelheid van de lading

Volgens de wet is het verplicht voor beroepsvervoer dat er een vrachtbrief getoond kan worden bij controle. Als een vervoerder onderweg gecontroleerd wordt en hij kan geen vrachtbrief tonen, dan kan de chauffeur een boete krijgen. Als de vrachtbrief niet klopt, kan ook de afzender een boete krijgen. Bij eigen vervoer is er geen vrachtbrief nodig.

Wat is het verschil tussen een picklijst en pakbon?

Een pakbon en picklijst zijn niet precies dezelfde documenten. Een picklijst gebruik je in een magazijn om de producten te verzamelen die verzonden moeten worden. Hier kunnen verschillende bestellingen op staan. Een pakbon is het document dat je meestuurt naar de ontvanger waarop staat wat er in het pakket zit.

Is de pakbon een factuur?

Nee, een pakbon en een factuur zijn niet dezelfde documenten. Op een factuur zet je de volledige bestelling, de gegevens van je relatie en de betalingsvoorwaarden. Een factuur heeft meer regels en eisen dan een pakbon.

 


Veelgestelde vragen  
 

Moet je pakbonnen bewaren?

Groen vinkje      

Wij raden aan om de pakbon te controleren en samen met de factuur te bewaren in de boekhouding. In e‑Boekhouden.nl wordt je pakbon automatisch bewaard zo lang jouw account bestaat.

 

Maak eenvoudig pakbonnen aan in e‑Boekhouden.nl

Offertes, facturen en pakbonnen maak je eenvoudig en snel aan via ons online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl. Maak nu jouw eerste pakbon aan!

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie