Claim nu
15 maanden gratis
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Vof: Vennootschap onder firma

Een vof, misschien heeft u er al ooit iets over gehoord, of wilt u zelfs een vof beginnen. Maar wat is het precies en hoe start u een vof? Dat leest u in dit artikel!

Wat is een vof?

Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijfsvorm, waarbij u met meerdere mensen een onderneming start. Het is dus een van de zogenaamde rechtsvormen, zoals ook de eenmanszaak of de bv. U kunt een vof niet alleen starten, maar dit moet altijd met verschillende personen. De ondernemers die samen in de vof zitten, worden vennoten genoemd.

Voor- en nadelen vof

De vennootschap onder firma heeft verschillende voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Het kost weinig moeite om een vof op te richten (dit leggen we verderop nog verder uit).
  • In tegenstelling tot een bv, heeft u bij een vof geen startkapitaal nodig.
  • U bent met meerdere personen in het bedrijf en zo kunt u makkelijker een bedrijf opstarten. Bijvoorbeeld door gezamenlijk evenveel geld in te leggen voor de opstartkosten die u misschien heeft.
  • U kunt met een vof gebruikmaken van belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Nadelen:

  • Omdat u met meerdere mensen in een bedrijf zit, zult u afspraken moeten maken en zich hieraan moeten houden. U heeft daarom misschien minder vrijheid dan dat u bij een eenmanszaak zou hebben.
  • Net als bij een eenmanszaak ligt de aansprakelijkheid (als de vof schulden heeft) bij u en uw vennoten. U kunt dus met uw privégeld de schulden van het bedrijf moeten betalen als het ooit zover zou komen.

Vof oprichten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bv (waarbij u naar de notaris moet), is een vennootschap onder firma vrij eenvoudig op te richten. U kunt zich, net zoals bij een eenmanszaak, direct inschrijven bij de KvK. Wilt u meer weten over hoe u een eigen bedrijf start, lees dan het Stappenplan eigen bedrijf starten.

Vennootschapscontract

Wat belangrijk is bij het oprichten van een vof, is dat u duidelijke afspraken maakt met uw andere vennoten. U stelt dan een zogenaamd vennootschapscontract op. Hierin zet u bijvoorbeeld wat iedere vennoot inbrengt. De een kan geld inbrengen, de andere kennis of bijvoorbeeld een klantenkring. Maar ook wat er gebeurt als een van de vennoten ziek wordt of wat er moet gebeuren als de vof (bijvoorbeeld omdat deze failliet gaat) gestopt gaat worden, neemt u mee in het vennootschapscontract.

Welke belasting betaal ik met een vof?

Net zoals de meeste ondernemers moet u btw afdragen en dus btw-aangifte doen. Hierdoor kunt u btw die u heeft betaald, terugvragen via de voorbelasting.

Naast de btw-aangifte, die u per maand, kwartaal of jaar doet, heeft u ook te maken met inkomstenbelasting. U moet namelijk belasting betalen over uw deel van de winst.

Boekhouding opzetten voor een vennootschap onder firma

Als vof is het verplicht om een administratie bij te houden. De cijfers uit uw boekhouding gebruikt u voor de btw-aangifte en inkomstenbelasting. Daarnaast is het heel handig te weten hoe uw bedrijf ervoor staat. Welke onderdelen van de vof presteren goed, welke minder? Kunt u ergens kosten op besparen? Dat soort gegevens haalt u allemaal uit uw boekhouding.

Online boekhouden voor vof

Wilt u nu op een gemakkelijke en snelle manier boekhouden met uw vof? Start dan nu met hét boekhoudprogramma voor iedere vof, bv of eenmanszaak. Probeer e-Boekhouden.nl gratis uit!

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie