Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Zzp administratie

Iedere zzp’er komt er vroeg of laat mee in aanraking; de administratie. Voor de een is het een vervelend klusje voor de ander een manier om grip te krijgen op de cijfers. Een zzp administratie is erg belangrijk. Niet alleen omdat het verplicht wordt door de Belastingdienst, maar ook voor uzelf. Hoe kunt u groeien als u niet weet hoe u ervoor staat? Misschien heeft u wel meer ruimte om te investeren dan u denkt of loopt u risico omdat u geen rekening houdt met de btw-aangifte.

Belastingdienst

Zoals u waarschijnlijk weet, moet bijna iedere zzp’er een boekhouding bijhouden voor de Belastingdienst. Hoe u dat doet, mag u zelf weten. U moet uw administratie namelijk kunnen overhandigen aan de Belastingdienst en controleurs van de Belastingdienst moeten snel en gemakkelijk uw administratie kunnen doorspitten. Of u uw boekhouding nu doet met pen en papier, via Excel of met een online boekhoudprogramma, het maakt allemaal niets uit.

Tip! Uw administratie moet u minstens 7 jaar bewaren. Dat geldt dus niet alleen voor uw boekhouding, maar ook voor bijvoorbeeld agenda’s, bonnetjes, contracten en afschriften.

Administratie bijhouden

Afhankelijk van het type zzp’er moet u zelf beslissen welke manier van de administratie bijhouden u het fijnst vindt. Dat verschilt namelijk enorm per persoon. De een vindt het prettig om zelf de touwtjes in handen te hebben en de ander kiest ervoor om het uit te besteden aan een boekhouder.

Zzp administratie uitbesteden

Veel zzp’ers besteden hun financiële administratie uit. Zij focussen zich liever op waar ze goed in zijn. Een prima keuze als het doen van de boekhouding u alleen maar stress oplevert. Houd er wel rekening mee dat het uitbesteden ook enorme kosten met zich meebrengt. Een gemiddelde boekhouder vraagt vaak al een paar tientjes per uur waardoor u op jaarbasis flink wat geld kwijt bent. En dat terwijl u als zzp’er vaak helemaal niet zo’n hele spannende administratie heeft.

Zelf uw boekhouding doen

Heeft u een beetje gevoel voor cijfers en vindt u het interessant en prettig om controle te houden over uw eigen administratie? Ga dan zelf aan de slag met uw boekhouding! Met de geavanceerde software kunt u tegenwoordig eenvoudig online uw boekhouding doen.

Toch nog een beetje spannend? Met een online boekhoudprogramma kunt u samenwerken met een boekhouder. U voert zelf de gegevens in en uw boekhouder controleert en adviseert u.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit. Mocht u daarna toch besluiten om uw administratie uit te besteden, dan verloopt uw account automatisch. Er wordt niets zonder uw toestemming verlengd.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Tips voor een goede administratie

Naast het feit dat het bijhouden van een administratie verplicht is, is het voor uzelf bijna onmisbaar wanneer u als zzp’er aan de slag gaat. Het kunnen versturen van een factuur is namelijk wel handig en inzicht in uw omzet en winst is uiteraard ook fijn om te weten. Een aantal tips voor een goede administratie op een rijtje:

  • Schaf een zakelijke rekening aan
  • Weet wat er allemaal thuishoort in uw boekhouding, zoals zakelijke onkosten
  • Breng structuur aan en doe uw boekhouding op vaste tijden
  • Doe uw administratie met behulp van een online boekhoudprogramma
  • Zorg dat uw facturen voldoen aan de factuureisen
  • Vergeet de btw-aangifte niet en maak gebruik van gunstige aftrekposten

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie