Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kleineondernemersregeling (KOR)

Vraagt u zich af wat de kleine ondernemersregeling (KOR) is, wanneer u er recht op heeft, of het überhaupt gunstig voor uw situatie is als u btw vrijgesteld bent en hoe u het toepast?

Zoals u wellicht weet is de kleine ondernemersregeling sinds 1 januari 2020 aangepast. Wat is er precies aangepast en hoe past u de nieuwe regeling toe? Het is altijd handig om alle voor- en nadelen van de regeling te kennen en mee te nemen tijdens het maken van uw afweging. Ook besteden we nog even kort aandacht aan de oude KOR (t/m 2019), zodat u ook op de hoogte bent van de verschillen met de nieuwe regeling. Handig toch? Hier vindt u alle belangrijke informatie over de KOR regeling op één plek.

 

 

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling, vaak afgekort tot KOR, is een regeling gericht op de btw vrijstelling voor ondernemers die (nog) niet zoveel omzet draaien. Daarom heet deze regeling ook de kleine ondernemersregeling, omdat bedrijven met veel omzet geen gebruik kunnen maken van de KOR regeling. 

Om in aanmerking te komen voor de regeling en te profiteren van de vrijstelling van btw, moeten ondernemingen voldoen aan drie basisregels:

 • U bent een ondernemer en betaalt btw bij aankopen en rekent btw bij verkoop.
 • Uw onderneming is gevestigd in Nederland.
 • U heeft minder dan 20.000 euro aan omzet per jaar.

Nieuwe KOR voor iedere vorm van bedrijven

In tegenstelling tot de oude KOR regeling, kunnen alle soorten bedrijven gebruik maken van de regeling.

Btw vrijstelling zzp

Bent u zzp’er en lijkt de regeling op uw situatie van toepassing én interessant? Check dan snel of u zich wilt aanmelden voor de kleine ondernemersregeling. Aanmelden doet u op de website van de Belastingdienst.

Kleine ondernemersregeling (KOR) | Nieuwe KOR regeling aanvragen

Instellen is eenvoudig in ons boekhoudprogramma

Indien u niet btw-plichtig bent, dan kunt u dat met één handeling in de instellingen in de software van e-Boekhouden.nl aangeven. In de boekhouding hoeft u dan geen rekening te houden met btw. Benieuwd wat ons boekhoudprogramma allemaal te bieden heeft? Probeer e-Boekhouden.nl vandaag nog gratis én vrijblijvend uit.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Nieuwe KOR regeling sinds 2020 véél eenvoudiger

Misschien maakte u voorheen gebruik van de oude kleine ondernemersregeling. In 2020 is de kleine ondernemersregeling op de schop gegaan en is bijna de gehele regeling aangepast. Bij de nieuwe regeling horen iets andere voorwaarden en gelden er eenvoudigere berekeningen om te bepalen of u in aanmerking kunt komen voor de regeling.

Waarom is de kleineondernemersregeling aangepast?

Het idee erachter is dat de oude KOR te lastig was. Er moest gekeken worden naar de afgedragen btw, er waren verschillende bedragen en bij een bepaald bedrag moest er een lastige berekening gedaan worden. De nieuwe KOR moet volgens de Belastingdienst duidelijker en eenvoudiger zijn.

Wat is er aangepast?

 • Er wordt gekeken naar omzet, in plaats naar btw.
 • Bij de oude KOR mocht u alleen meedoen met een eenmanszaak of vof. Bij de nieuwe regeling mogen alle soorten bedrijven meedoen, dus ook als u bijvoorbeeld een bv heeft.
 • Ook nieuw is dat de KOR nu voor minimaal 3 jaar geldt (daarover hieronder meer).

Btw vrijgesteld, dus geen btw-aangifte meer

De KOR is gericht op het voordeel voor ondernemers om vrijgesteld te zijn voor de btw.

Als u meedoet met de kleine ondernemersregeling hoeft u geen btw meer te rekenen. Sterker nog, u mág geen btw meer rekenen. En omdat u geen btw meer rekent, hoeft u ook geen btw-aangifte meer te doen.

Geen btw-aangifte doen, betekent ook dat u geen btw meer kunt terugvragen. Als u dus spullen inkoopt voor uw bedrijf, of u huurt iemand in, dan kunt u de btw die u hiervoor betaalt niet meer terugvragen. Denk daarom goed na of de nieuwe regeling iets voor u is.

De regeling geldt meteen voor 3 jaar

Bedenk u ook dat als u meedoet met de KOR, dat deze voor minimaal 3 jaar geldt. U kunt de komende 3 jaar niet onder de regeling uit, behalve als uw omzet boven de 20.000 euro komt. Als u volgend jaar ineens veel wilt investeren, kunt u de btw hiervan niet terugvragen.

Voornamelijk verkoop aan consumenten of zakelijke klanten?

Als u veel met consumenten zaken doet en niet zoveel omzet hebt, kan de KOR handig zijn. De btw die u namelijk rekent aan particulieren, kunnen zij niet terugvragen. Als u geen btw meer hoeft te rekenen, bent u goedkoper voor particuliere klanten. Of u houdt meer geld over, als u hetzelfde tarief blijft hanteren. Maar als uw klanten vooral bedrijven zijn, dan is het meestal geen goed idee om de KOR te gebruiken. Zij willen namelijk graag btw terugvragen van de zaken die ze met u doen. Maar omdat u geen btw mag rekenen, kunnen zij die ook niet terugvragen. En zijn ze dus duurder uit.

Geen btw-aangifte, maar wél een administratie voeren

Omdat u bij de nieuwe kleine ondernemersregeling geen btw-aangifte meer hoeft te doen, denkt u misschien dat u geen administratie meer hoeft bij te houden. En dat klopt ook voor de btw-aangifte. Maar vergeet niet dat u ook aangifte inkomstenbelasting moet doen én vennootschapsbelasting als u bijvoorbeeld een bv heeft. En daarvoor moet u ook cijfers aanleveren. U heeft dan dus ook nog een administratie nodig.

Aanmelding KOR

De regeling is simpelweg niet voor iedere onderneming geschikt. Toch kan de regeling u een heel mooi financieel voordeel geven, wat u uiteindelijk meer ruimte geeft om te ondernemen. Het aanmelden van de kleine ondernemersregeling doet u op de website van de Belastingdienst.

Aanvragen KOR regeling bij de Belastingdienst

Het aanmeldproces werkt bij de Belastingdienst nog een beetje ouderwets. Het aanmeldformulier moet u downloaden, uitprinten, invullen en per post versturen. Binnen een week of 6 krijgt u een antwoord van de Belastingdienst en hoort u of uw aanmelding voor de KOR is goedgekeurd.

Video kleine ondernemersregeling 2020

Is het voor u nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan onze simpele uitleg video over de kleine ondernemersregeling 2020:

KOR 2019

Omdat u nog gebruik kunt maken van de KOR regeling over jaartallen vóór 2020, tot 5 jaar terug, kunt u hier de regels bekijken die voor de jaartallen 2019 en daarvoor gelden. Hou er rekening mee dat de regels voor de kleine ondernemersregeling per jaar kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden in het overgangsjaar naar 2020.

Voordelen en nadelen KOR

Of u nu wel of geen gebruikt wilt maken van de nieuwe KOR regeling is per situatie verschillend. En dit zult u zelf moeten bepalen en inschatten. Ook maakt het uit voor welk jaar de regeling geldt. Zo is de oude KOR voor sommigen voordeliger dan de nieuwe KOR. Zoek dus goed uit hoe dit voor uw onderneming precies zit en maak van tevoren berekeningen door verschillende scenario’s naast elkaar te zetten en te vergelijken.

Hieronder volgen een aantal voor- en nadelen om sowieso rekening mee te houden:

Voordelen

 • Overduidelijk is dat u een financieel voordeel heeft door de btw vrijstelling in te zetten. Hét punt waar het in de regeling om draait.
 • Aan u de keuze om uw brutowinst te verhogen, of kiest u voor een betere concurrentiepositie door lagere prijzen te hanteren naar klanten?
 • U bent minder tijd kwijt aan de administratie. Let wel op: u bent nog wel gewoon verplicht om een administratie te voeren voor de Inkomstenbelasting.
 • Nog meer tijdswinst: u hoeft geen btw-aangifte meer te doen.

Nadelen

 • Bent u van plan om te investeren? Hou er dan rekening mee dat u, naast dat u geen btw hoeft af te dragen, ook de btw op uw investeringen niet kunt terugvragen. Dat kan wel eens ongunstig uitpakken als het om hoge bedragen gaat.
 • De regeling geldt meteen voor 3 jaar. Bekijk goed wat u in de afgelopen jaren heeft omgezet, of de omzet niet te sterk fluctueert en of u verwacht binnen de 20.000 euro omzet te blijven voor de gehele periode. Als startende ondernemer kunt u niet altijd gemakkelijk ver vooruit kijken. Hou dus rekening met de 3 jaarstermijn.
 • Overschrijdt u op een bepaald moment de 20.000 euro omzetgrens? Dan mag u in de aankomende drie jaren geen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.
 • Heeft u veel zakelijke klanten? Dan zullen zij liever met u zaken doen en facturen vragen mét btw. Die kunnen zij tenslotte wel terugvragen.

De voor- en nadelen zullen voor uw onderneming niet allemaal van toepassing zijn. Het kan goed zijn dat u nauwelijks iets merkt van de mogelijke nadelen, en u jaar op jaar profiteert van de btw vrijstelling.

Belangrijk blijft het om zelf te blijven controleren of de regeling u ook daadwerkelijk een voordeel geeft en zal blijven geven. Mocht dit niet meer het geval zijn, dan zult u dit zelf tijdig moeten signaleren. Dit zal de Belastingdienst niet voor u doen.

Dreigt u bijvoorbeeld over de omzetgrens heen te gaan? Dan moet u ook zelf tijdig actie ondernemen en de regeling stopzetten. Doet u dit gewoon netjes op tijd, dan hoeft u zich om een eventuele boete geen zorgen te maken.

Andere aftrekposten voor ondernemers

De KOR regeling is in veel gevallen ook nog prima te combineren met andere regelingen. Interessant genoeg om u ook over de volgende regelingen goed in te lezen:

 


Veelgestelde vragen  
 

Welke omzet telt wél mee voor de omzetgrens van € 20.000 per jaar?

Groen vinkje      
De meeste omzet telt mee voor de gestelde € 20.000 omzetgrens. Het gaat hier om alle uit Nederland afkomstige geleverde goederen en diensten die normaliter belast zijn met btw. Hierbij speelt het geen rol welk btw-tarief hierop van toepassing is. Is de heffing van btw verlegd naar een afnemer? Dan telt deze omzet ook gewoon mee voor de omzetgrens van de nieuwe KOR regeling.

Welke omzet telt níét mee voor de omzetgrens van € 20.000 per jaar?

Groen vinkje      
 • Goederen en diensten die worden gebruikt voor privé-gebruik.
 • Investeringsgoederen die in uw bedrijf zijn gebruikt.
 • Omzet uit binnenlandse prestaties waarover de btw verlegd is naar u.
 • Prestaties die in een ander land dan Nederland zijn belast of als u goederen koopt uit een ander EU-land waarover u in Nederland btw moet betalen.
 • Omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten.

Op de website van de Belastingdienst leest u er alles over.

 

Kleine ondernemersregeling (KOR) toepassen in het boekhoudprogramma van <nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr>e-Boekhouden.nl</nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr>

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Wilt u direct starten met uw bedrijfsadministratie en op eenvoudige wijze de voordelen van de kleine ondernemersregeling toepassen? Probeer e-Boekhouden.nl gratis én vrijblijvend uit.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie