Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kleineondernemersregeling 2020 (KOR)

Zoals u misschien al weet is de kleineondernemersregeling (KOR) sinds 1 januari 2020 aangepast. Wat is er precies aangepast en hoe past u de regeling toe? Dat leest u in dit artikel. Wilt u meer informatie over de oude KOR (t/m 2019)? Lees dan het artikel over de KOR 2019.

Waarom is de kleineondernemersregeling aangepast?

Het idee erachter is dat de oude KOR te lastig was. Er moest gekeken worden naar de afgedragen btw, er waren verschillende bedragen en bij een bepaald bedrag moest er een lastige berekening gedaan worden. De nieuwe KOR moet volgens de Belastingdienst duidelijker en eenvoudiger zijn.

Wat wordt er aangepast?

Er zijn bij de nieuwe KOR eigenlijk maar 2 regels, namelijk:

  • Uw bedrijf staat in Nederland.
  • U heeft minder dan 20.000 euro aan omzet per jaar.

Bij de oude KOR mocht u bovendien alleen meedoen met een eenmanszaak of vof. Bij de nieuwe regeling mogen alle soorten bedrijven meedoen, dus ook als u bijvoorbeeld een bv heeft. Ook nieuw is dat de KOR nu voor minimaal 3 jaar geldt (daarover hieronder meer).

Geen btw rekenen

Als u meedoet met de kleineondernemersregeling hoeft u geen btw meer te rekenen. Sterker nog, u mág geen btw meer rekenen. En omdat u geen btw meer rekent, hoeft u ook geen btw-aangifte meer te doen.

Geen btw terugvragen

Geen btw-aangifte doen, betekent ook dat u geen btw meer kunt terugvragen. Als u dus spullen inkoopt voor uw bedrijf, of u huurt iemand in, dan kunt u de btw die u hiervoor betaalt niet meer terugvragen. Denk daarom goed na of de nieuwe regeling iets voor u is.

3 jaar

Bedenk u ook dat als u meedoet met de KOR, dat deze voor minimaal 3 jaar geldt. U kunt de komende 3 jaar niet onder de regeling uit, behalve als uw omzet boven de 20.000 euro komt. Als u volgend jaar ineens veel wilt investeren, kunt u de btw hiervan niet terugvragen.

Consumenten

Als u veel met consumenten zaken doet en niet zoveel omzet hebt, kan de KOR handig zijn. De btw die u namelijk rekent aan particulieren, kunnen zij niet terugvragen. Als u geen btw meer hoeft te rekenen, bent u goedkoper voor particulieren. Of u houdt meer geld over, als u hetzelfde tarief blijft hanteren. Maar als uw klanten vooral bedrijven zijn, dan is het meestal geen goed idee om de KOR te gebruiken. Zij willen namelijk graag btw terugvragen van de zaken de ze met u doen. Maar omdat u geen btw mag rekenen, kunnen zij die ook niet terugvragen. En zijn ze dus duurder uit.

Wel of geen administratie?

Omdat u bij de nieuwe kleineondernemersregeling geen btw-aangifte meer hoeft te doen, denkt u misschien dat u geen administratie meer hoeft bij te houden. En dat klopt ook voor de btw-aangifte. Maar vergeet niet dat u ook aangifte inkomstenbelasting moet doen én vennootschapsbelasting als u bijvoorbeeld een bv heeft. En daarvoor moet u ook cijfers aanleveren. U heeft dan dus ook nog een administratie nodig.

Video kleineondernemersregeling 2020

Wilt u gebruikmaken van de KOR 2020? Dan moet u een formulier downloaden via de website van de Belastingdienst en dit per post opsturen.

Bekijk voor meer informatie ook onze video over de kleineondernemersregeling 2020:

Andere aftrekposten voor ondernemers

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie