Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Belastingdienst ondernemers

Eigenlijk zijn ondernemers en de Belastingdienst onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Bent u ondernemer dan krijgt u in veel gevallen te maken met de Belastingdienst. U verdient namelijk geld met uw onderneming en daarvan moet u een gedeelte afstaan aan de Belastingdienst. Maar denk maar zo, hoe meer belasting u moet betalen, hoe beter de zaken gaan!

Belastingdienst ondernemers

Wanneer ben ik een ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst ziet u als een ondernemer als u aan een paar voorwaarden voldoet. In principe is iedereen met een eigen bedrijf een ondernemer, maar zo bekijkt de Belastingdienst dit niet. Daarnaast maakt de Belastingdienst onderscheid tussen een ondernemer voor de btw en een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de btw

Heeft u een btw-nummer? Dan bent u volgens de Belastingdienst een ondernemer voor de btw.

Toch komt het ooit voor dat u als ondernemer voor de btw géén btw hoeft te betalen. Dit komt dan vaak omdat het bedrag dat u aan btw moet betalen minimaal is of omdat u bent vrijgesteld van btw.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wanneer u ondernemer bent voor de btw, wil dat niet automatisch zeggen dat u ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst kijkt naar de volgende vragen:

 • Maakt u winst en zo ja hoeveel?
  Als u weinig tot geen winst maakt met uw bedrijf of zelfs verlies lijdt dan heeft u geen inkomsten. U heeft dan volgens de Belastingdienst géén onderneming.
 • Bent u zelfstandig?
  Het is niet de bedoeling dat anderen u vertellen wat u moet doen. U bent dan geen zelfstandig ondernemer en de Belastingdienst zal vinden dat u géén onderneming heeft.
 • Heeft u voldoende geld?
  Als ondernemer moet u kunnen investeren. Wanneer u niet voldoende geld heeft om uw bedrijf op te starten en de eerste tijd draaiende te houden. De Belastingdienst zal afwegen of u voldoende geld op zak heeft om als onderneming te worden gezien.
 • Hoeveel tijd steekt u in uw onderneming?
  De uren die u in uw onderneming steekt, moeten zich uiteraard ook uitbetalen. Als deze uren u niets opleveren is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Heeft u meerdere opdrachtgevers?
  Hoe meer opdrachtgevers, hoe zelfstandiger u bent. Dit komt omdat u minder afhankelijk bent van één opdrachtgever en dat vermindert bijvoorbeeld betalingsrisico’s.
 • Loopt u ondernemersrisico?
  Wanneer u afhankelijk bent van opdrachtgevers of personen die uw producten of diensten willen afnemen, dan loopt u ondernemersrisico. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat opdrachtgevers niet betalen. U heeft dan waarschijnlijk een onderneming.
 • Zijn schulden voor uw rekening?
  Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf, dan bent u mogelijk een ondernemer.

Afhankelijk van de antwoorden die u geeft, zal worden bepaald of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Eenvoudig btw-aangifte doen met e-Boekhouden.nl

Heeft u nog geen online boekhoudprogramma waarmee u uw belastingzaken eenvoudig regelt? Probeer e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit!

Boekhoudprogramma

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

 

Welke aangiftes moet ik doen als ondernemer?

Bent u ondernemer voor de btw dan moet u btw-aangifte doen. Inkomstenbelasting moet u altijd doen, maar bovenstaande vragen zullen bepalen of u ook inkomstenbelasting als ondernemer moet doen of dat u dit gedeelte in deze aangifte mag overslaan.

Voorbelasting

Als ondernemer krijgt u ook te maken met voorbelasting.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is, zoals het woord al zegt, een stukje belasting dat u voorfinanciert. Dat betekent dat wanneer u bijvoorbeeld een laptop koopt, u in de winkel het bedrag inclusief 21% btw betaalt. Het bedrag aan btw schiet u dus even voor, maar krijgt u bij de btw-aangifte weer terug.

Btw-aangifte

Het betekent niet dat u standaard altijd geld terugkrijgt van de Belastingdienst. In een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) heeft u omzet gemaakt. Deze omzet bestaat uit bedragen inclusief btw. Als een klant u € 121 euro moet betalen, dan is € 21 daarvan btw.

Alle btw die u in die afgelopen periode heeft ontvangen, verrekent u met de btw die u al in voren heeft betaald. Heeft u meer btw betaald dan u heeft ontvangen, dan krijgt u het verschil terug van de Belastingdienst. Heeft u meer btw ontvangen dan u in die periode als voorbelasting heeft opgegeven, dan moet u het verschil bijbetalen aan de Belastingdienst.

Tip! Aftrekposten

Als ondernemer mag u verschillende aftrekposten toepassen. Hierdoor hoeft u mogelijk minder belasting te betalen. Wij hebben de verschillende aftrekposten voor u op een rijtje gezet zodat u precies weet in welke situatie u een aftrekpost mag gebruiken.

Koppeling met de Belastingdienst

e-Boekhouden.nl heeft een automatische koppeling met de Belastingdienst. Dat betekent dat uw btw-aangifte met één druk op de knop wordt verzonden naar de Belastingdienst.

Hoe werkt zo'n koppeling met de Belastingdienst?

De Belastingdienst eist van ondernemers dat zij hun activiteiten binnen hun bedrijf administratief vastleggen. Of er nu geld uitgaat of geld binnenkomt, iedere transactie moet u, inclusief bewijsstuk, vastleggen in een administratie. Wanneer u dit doet in een online boekhoudprogramma dan zijn uw gegevens altijd up-to-date. Op ieder gewenst moment kunt u zien hoe uw bedrijf ervoor staat. Dat betekent ook dat u in één oogopslag ziet hoeveel btw u wel of niet moet betalen aan de Belastingdienst. e-Boekhouden.nl berekent automatisch hoeveel btw u al heeft ontvangen en hoeveel u al heeft betaald. Wanneer uw boekhouding netjes is bijgewerkt, staan de cijfers in de btw-aangifte dus al klaar. U hoeft alleen nog maar te controleren of het klopt en vervolgens verstuurt u de aangifte vanuit e-Boekhouden.nl naar de Belastingdienst. En daarna is het ook nog mogelijk om uw btw-aangifte te verwerken in uw boekhouding. Een kind kan de was doen, toch?

Suppletie

Foutje gemaakt of een transactie vergeten in te boeken? Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. De meeste fouten of zaken die u bent vergeten, kunt u bij de volgende btw-aangifte corrigeren. Alleen als het om een bedrag hoger dan € 1000 gaat, moet u de btw-aangifte corrigeren door middel van een suppletie.

Wat is een suppletie?

Suppletie betekent ‘een aanvulling van een tekort’. Stel u hebt, om wat voor reden dan ook, in de afgelopen periode te veel of juist te weinig btw betaald aan de Belastingdienst, dan moet u dat corrigeren. Wanneer er een verschil is van meer dan € 1000 gebruikt u het formulier Suppletie Omzetbelasting van de Belastingdienst. Dit is een aanvulling op de btw-aangifte.  Hiermee zorgt u ervoor dat grotere verschillen worden hersteld, zodat u uiteindelijk het juiste btw bedrag afdraagt aan de Belastingdienst.

Uitstel aanvragen

De btw-aangifte moet u op tijd versturen én op tijd betalen. De Belastingdienst is hier erg streng in. Heeft u de btw-aangifte wel op tijd verstuurd, maar komt de betaling te laat bij de Belastingdienst binnen dan krijgt u alsnog een boete. Alleen in hele specifieke gevallen mag u van de Belastingdienst uitstel aanvragen. Dit mag alleen bij ernstige calamiteiten. U kunt uitstel aanvragen via een belastingkantoor bij u in de buurt.

Belastingzaken eenvoudig online bijhouden

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Gebruik e-Boekhouden.nl, zodat u eenvoudig uw btw-aangifte kunt doen.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

 

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie