Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Suppletie omzetbelasting

Iedere ondernemer moet btw-aangifte doen. In de haast kunt u zomaar ergens een foutje maken of iets vergeten. Geen ramp! U mag de btw-aangifte corrigeren, zodat het allemaal weer klopt. De hoogte van het bedrag, wat u moet corrigeren, bepaalt of u wel of geen suppletieformulier moet opsturen naar de Belastingdienst.

Wat is een suppletie?

Heeft u te veel of juist te weinig omzetbelasting (btw) betaald, dan moet u dat corrigeren van de Belastingdienst. Bent u bijvoorbeeld vergeten om een bepaalde factuur mee te nemen in uw btw-aangifte dan ontstaat er een gat en betaalt u te weinig btw. U bent verplicht om dit te melden aan de Belastingdienst.

Een suppletie betekent letterlijk een aanvulling op een tekort. Dit geldt uiteraard ook als u te veel omzetbelasting heeft betaald. 

Wanneer suppletie omzetbelasting indienen?

Wanneer u merkt dat uw aangifte omzetbelasting niet klopt, berekent u eerst om wat voor bedrag het gaat.

Meer dan 1.000 euro

Is het verschil namelijk groter dan 1.000 euro dan moet u de btw-aangifte corrigeren met het formulier Suppletie Omzetbelasting. Dit formulier vindt u als u bent ingelogd bij de Belastingdienst.

Minder dan 1.000 euro

Gaat het om minder dan 1.000 euro dan mag u de btw-aangifte corrigeren in de eerstvolgende aangifte. De Belastingdienst heeft namelijk geen zin in onnodige handelingen en voor kleinere bedragen mag u daarom gewoon zelf een correctie doorvoeren.

Let op!

De grens van 1.000 euro geldt niet voor ondernemers die gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR).

Versturen naar de Belastingdienst

Laat het de Belastingdienst zo snel mogelijk weten wanneer u te weinig btw heeft betaald. De Belastingdienst kan namelijk een naheffingsaanslag inclusief rente en boete opleggen. De heffingsrente hoeft u niet te betalen wanneer u binnen 3 maanden na het einde van het jaar een suppletieformulier opstuurt. De suppletie omzetbelasting kunt u digitaal via de Belastingdienst verzenden.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie