Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Home > Boekhoudtermen > Btw verleggen

Btw verlegd: wanneer gebeurt dit en hoe werkt de regeling?

U heeft de term 'btw verlegd' vast wel eens voorbij horen komen. Of er mee te maken gehad. Maar wat is het nu precies. Wanneer kan iemand de btw naar u verleggen, of wanneer moet u de btw verleggen naar een andere ondernemer of bedrijf. Als u zaken met het buitenland doet, dan is het zeker belangrijk om te weten hoe de verleggingsregeling in elkaar zit en hoe u deze toepast.

Wat is btw verleggen?

'Btw verleggen' houdt in dat de btw van leverancier naar de afnemer wordt verlegd. Dit wordt ook wel de btw-verleggingsregeling genoemd. Het gaat hier altijd om verkopen tussen ondernemers. In de praktijk betekent dit dat facturen verstuurd worden zonder btw en de betalende partij hier zelf btw over rekent en afdraagt. Als er btw verlegd wordt naar een afnemer, dan moet dit apart vermeld worden op de factuur, inclusief het btw-identificatienummer van de afnemer.

Btw verleggen

Wanneer btw verleggen

Als u één of meerdere van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de kans groot dat u met btw verleggen te maken heeft of zult krijgen. Btw verlegd komt meestal voor bij de volgende punten:

 • Doet u zaken met het buitenland?
 • Heeft u te maken met onderaanneming of het uitlenen van personeel?
 • Hebben uw geleverde of afgenomen diensten of leveringen van goederen te maken met afval en oude materialen?
 • Verkoopt u mobiele telefoons, chips, computerspellen, laptops en/of tablets?
 • Heeft u onroerende zaken aangekocht of verkocht?
 • Bent u betrokken bij executieverkopen?
 • In- of verkoopt u goud?
 • Is er sprake geweest van de overdracht van emissierechten?

Het meest wordt de regeling ingezet wanneer u zaken doet met het buitenland. En in de bouw bijvoorbeeld bij onderaanneming en het uitlenen van personeel.

Btw verleggen als zzp’er

Als zzp’er bent u verplicht om belasting te betalen over uw geleverde goederen of diensten. U zult dit ook netjes moeten bijhouden in uw boekhouding. Normaliter draagt u de ontvangen btw af aan de Belastingdienst tijdens de btw-aangifte. En krijgt u betaalde btw ook netjes terug via de btw-aangifte. Maar in sommige gevallen kan de btw worden verlegd en werkt het allemaal net even iets anders.

Direct btw verleggen toepassen in boekhoudprogramma

Weet u al hoe het werkt met btw verlegd? Dan kunt u het eenvoudig direct in ons boekhoudprogramma toepassen.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

De btw verleggingsregeling

De btw verleggingsregeling is een speciale btw-regeling van de Belastingdienst. Het gaat hierin om het verleggen van de btw. Van u naar een andere ondernemer, of andersom als de btw naar u wordt verlegd.

Bent u de kopende of verkopende partij en handelt u met het buitenland? Lees hieronder wat u in bepaalde situaties kunt of moet doen.

Btw verlegd buitenland

Als ondernemende Nederlander doen we al van oudsher veel zaken met het buitenland. Met steeds meer open grenzen, de EU, maar ook handelsrelaties met grote economieën als China of de Verenigde Staten van Amerika, zijn er veel economische voordelen te halen. Bij zakendoen met een buitenland gelden andere regels dan bij zakendoen in Nederland. Een groot verschil is ook nog of u met een onderneming zaken doet binnen of buiten de EU, of dat u met ondernemingen te maken hebt of met particuliere klanten.

Btw verlegd EU

Wanneer u zakendoet binnen de EU, dan is de kans groot dat u met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. De btw zal in veel gevallen worden afgedragen in het land van de afnemer. De afnemer betaalt dus zelf de btw in eigen land. Dit heeft met een chique woord ook wel intracommunautaire diensten.

Om btw te kunnen verleggen is het een voorwaarde dat een onderneming waarmee u samenwerkt, een btw-identificatienummer heeft, waarop u de btw dus kunt verleggen. Het is dus zaak om dit nauwkeurig op de factuur op te nemen. Zodat u het later kunt vermelden in de btw-aangifte.

Btw verlegd buiten de EU

Levert u producten of diensten buiten de EU, dan zult u merken dat de regelgeving in ieder land verschillend is. Het kan best zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet, en dus niet weet welke regel er in welk land geld. In theorie kunt u er vanuit gaan dat u geen btw in Nederland betaalt.

Zaken doen met bedrijven in het buitenland, hoe werkt dat?

 

Btw verleggen toepassen in ons boekhoudprogramma

In de volgende paragrafen kunt u lezen welke acties u vervolgens moet ondernemen om in ons boekhoudprogramma de afhandeling van het btw verleggen in goede banen te leiden.

Btw codes activeren

Bij de verleggingsregeling wordt de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer.
De leverancier brengt dan geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die de goederen of diensten afneemt. Het is goed om te weten hoe u dit kunt instellen in onze software.

Allereerst dient u in ons boekhoudprogramma de uitgebreide btw-codes te activeren. Deze staan niet standaard aan, omdat niet iedere ondernemer met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. Schakel hier deze optie in:

Beheer > Inrichting > Instellingen > Functies aan/uit zetten > Btw-codes

Btw verlegd tarieven instellen in boekhoudprogramma <nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr>e-Boekhouden.nl</nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr>

Zodoende kunt u gebruik maken van de juiste btw tarieven.

Invoeren btw verlegd

Om goed te begrijpen wanneer btw verleggen voorkomt en kan worden toegepast, is het eerst belangrijk om uzelf af te vragen in welke situatie u zich bevindt tijdens een levering of opdracht.

 • Heeft een leverancier de btw naar u verlegd? Dan gaat het om uw inkopen (1).
 • Heeft u de btw verlegd naar een klant? Het gaat hier dan om uw verkopen (2).

Volg na het bepalen van uw situatie de onderstaande stappen:

1. Een leverancier heeft de btw naar u verlegd (inkopen).

 • Wordt de btw naar u verlegd, dan geeft u dit op in de btw-aangifte.
 • Kies bij het boeken voor btw-code Btw verlegd laag of Btw verlegd hoog.
 • De btw verschijnt bij rubriek 2a van de btw-aangifte.

2. U heeft de btw verlegd naar een klant (verkopen).

 • Als u btw heeft verlegd naar uw klant, dan brengt u zelf geen btw in rekening.
 • Kies bij het inboeken voor btw-code Btw verlegd.
 • Er wordt geen btw berekend over de omzet. De omzet zal op rubriek 1e van de btw-aangifte verschijnen.

Btw verlegd factuur voorbeeld

Het is belangrijk dat u de administratieve afhandeling voor het verleggen van btw goed verzorgd. Doet u dit niet goed, of de ene keer wel en de andere keer niet, dan zult u hier problemen mee krijgen. Zorg er dus goed voor dat u altijd op uw factuur aangeeft zodra er btw verlegd wordt.

Btw verlegd factuur voorbeeld

Heeft u de btw verlegd naar een klant, dan brengt u zelf geen btw in rekening. Op uw factuur kiest u bij het inboeken voor btw-code Btw verlegd. Als het goed is heeft u deze btw code al geactiveerd in de Instellingen van ons boekhoudprogramma.

Als u de ‘Btw verlegd ’ selecteert, dan wordt er vervolgens geen btw berekend over de omzet en de omzet zal op rubriek 1e van de btw-aangifte verschijnen.

Vermelden ‘btw verlegd’ én btw nummer afnemer
Wanneer er sprake is van toepassing van de btw-verleggingsregeling naar uw afnemer, dan moet dit duidelijk op de factuur vermeld worden. Zorg er dus altijd voor dat de tekst ‘Btw verlegd’ én het btw-identificatienummer van uw klant op de factuur staat.


Veelgestelde vragen  
 

Waarom btw verlegd bij verkoop mobiele telefoons en tablets?

Groen vinkje      
De btw-verleggingsregeling is in 2013 ingesteld rondom de verkoop van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets om fraude te voorkomen. Malafide tussenhandelaren vorderden onterecht btw terug bij de Belastingdienst. De btw-verleggingsregeling maakt dit nu onmogelijk.

Wat te doen als u bent vergeten btw te verleggen op een factuur?

Groen vinkje      
Als u bent vergeten om ‘btw verlegd’ toe te passen op uw factuur én de aangifte is al gedaan, dan moet er een correctie plaatsvinden van de factuur. Dit kan door de factuur te crediteren en een nieuwe factuur te versturen. Ook kan er een creditfactuur worden uitgereikt met daarop een negatief btw-bedrag. De creditfactuur dient altijd te verwijzen naar de originele factuur door het factuurnummer te noemen. Vervolgens moet de leverancier aantonen dat de afnemer de ten onrechte gefactureerde btw niet in aftrek brengt. Mocht de afnemer de btw al in aftrek hebben gebracht, dan moet de leverancier aantonen dat de afnemer deze btw aangeeft en afdraagt.

Wat zijn intracommunautaire diensten?

Groen vinkje      
Intracommunautaire diensten zijn alle geleverde diensten aan ondernemingen in andere EU-landen. Bij zakendoen met het buitenland is de kans groot dat u met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. De btw zal bij deze regeling worden afgedragen in het land van de afnemer. De afnemer betaalt zelf de btw in eigen land.
 

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Wilt u direct starten met uw bedrijfsadministratie en op een eenvoudige manier de btw-verleggingsregels toepassen op uw facturen én correct de ‘btw verlegd’ indienen met de btw-aangifte? Probeer e-Boekhouden.nl gratis én vrijblijvend uit.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie