Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Zzp'er of freelancer worden

Als u een eigen bedrijf wilt beginnen dan kunt u dat doen als zzp’er. Maar wat betekent zzp en wat moet u als zzp’er allemaal regelen? U leest het hieronder.

Wat is een zzp’er?

Zzp’er is de afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Dat betekent dat u als zelfstandig ondernemer géén personeel heeft. U bent een zzp’er volgens de Belastingdienst als u:

  • meerdere opdrachtgevers heeft
  • zelfstandig bent; u bepaalt wat er wel en niet gebeurt
  • investeert in uw bedrijf
  • graag winst wilt maken
  • verantwoordelijk bent voor de risico’s

Het verschil tussen een freelancer en een zzp’er

Vaak worden de termen zzp’er en freelancer door elkaar gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Wat is een freelancer?

Een freelancer is in principe ook gewoon een zelfstandige zonder personeel. Alleen is niet iedere zzp’er een freelancer. Freelancers zijn vaak professionals in de zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan vormgevers of softwareontwikkelaars. De term zzp’er is veel breder en daaronder vallen ook andere beroepen, zoals kappers en taxichauffeurs.

Eigenlijk is er dus niet echt een heel groot verschil. Het is maar net wat voor naam u het beestje geeft.

Zzp’er worden

Wilt u zzp’er worden? Dan moet een aantal zaken doen, zoals een rechtsvorm kiezen, een ondernemingsplan schrijven, inschrijven bij de KvK en een boekhouding regelen.

Inschrijven als zzp’er

U bent pas officieel een zzp’er als u zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Voordat u zich gaat inschrijven bij de KvK, moet u een rechtsvorm kiezen. Dit kan een eenmanszaak zijn, maar ook een vof of een bv. De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm bij zzp’ers.

Wanneer u zich inschrijft, wordt u opgenomen in het Handelsregister en ontvangt u een KvK-nummer.

Een zzp boekhouding

Net als alle ondernemers, moeten ook zzp’ers een boekhouding bijhouden. Dit wordt verplicht door de Belastingdienst. U kunt kiezen voor een boekhouder, maar er zijn speciale boekhoudpakketten voor ondernemers met een kleine administratie. Heeft u als zzp’er niet zoveel facturen per jaar dan kunt u gebruikmaken van een pakket met een gereduceerd tarief.

Belastingen voor zzp'ers

Het zal u niet verbazen dat u als zzp'er ook belasting moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Houd hier rekening mee, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 

Gratis boekhoudprogramma startende zzp’ers

Als startende zelfstandige zonder personeel kunt u bij e-Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van uw onderneming gratis boekhouden en factureren. Hierdoor hoeft u in het begin geen kosten te maken voor een boekhoudprogramma. Uitproberen? Meld u nu aan!

Claim nu
15 maanden gratis

Verzekeringen voor zelfstandige zonder personeel

Wanneer u besluit om helemaal voor uzelf te beginnen, vervallen de verzekeringen bij uw werkgever. U moet dan zelf een aantal verzekeringen afsluiten. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie. Een bouwvakker die op hoge trappen staat en verschillende zagen gebruikt, loopt meer risico dan een nagelstyliste. Verzekeringen waar u aan moet denken zijn bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Houd er rekening mee dan de meeste privéverzekeringen niet uw zakelijke deel dekken. Hiervoor moet u vaak een aparte verzekering afsluiten.

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie