Claim nu
15 maanden gratis
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Eigen bedrijf starten

Wilt u een eigen bedrijf starten of bent u pas gestart? Dan moet u een heleboel zaken regelen. Hier staan alle stappen die u als startende ondernemer moet doorlopen op een rijtje.

Hoe start je een eigen bedrijf

Het is een droom van velen, ondernemer worden. Niet voor niets beginnen er ieder jaar duizenden ondernemers vol enthousiasme aan een nieuw avontuur. Toch blijken veel van deze dromen na enige tijd te stranden. Het wil niet zo vlotten en een eigen bedrijf starten vergt toch allemaal wat meer tijd dan gedacht. Om een goede start te maken, is het raadzaam om uzelf vast te houden aan een stappenplan. Dat maakt het concreet en zo weet u precies wat er allemaal nog moet gebeuren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

eigen bedrijf starten

Stappenplan voor startende ondernemers

We beginnen helemaal bij het begin. Bent u al verder in het proces dan kunt u deze stappen natuurlijk overslaan. Checkt u voor de zekerheid nog even of u niets heeft gemist?

1. Ondernemerstest

Allemaal leuk en aardig die ideeën, maar ondernemen is een vak apart en zeker niet voor iedereen weggelegd. Vraag uzelf af wat voor een bedrijf u wilt beginnen en of ondernemen wel uw ding is. Past het wel bij u? En wat is precies de motivatie waarom u zelfstandig ondernemer wilt worden? Om antwoord te krijgen op deze vragen is het mogelijk om een ondernemerstest te doen. Door middel van zo’n test komt u er al snel genoeg achter waar uw krachten liggen en of u een geboren ondernemer bent.

2. Concurrentieanalyse

U bent geslaagd voor de test en heeft inmiddels bedacht wat u wilt gaan doen. Maar heeft u zich ook afgevraagd hoe uniek uw idee is? Zijn er misschien al meerdere ondernemers in uw omgeving die zich in dezelfde markt bevinden? Door een concurrentieanalyse uit te voeren ziet u meteen welke concurrenten u heeft en wat uw sterke en zwakke punten zijn ten opzichte van die concurrenten. Dit voorkomt dat jullie in dezelfde vijver gaan vissen. U weet precies wat uw kwaliteiten zijn waarmee u de markt op kan gaan.

3. Bedrijfsplan maken

De concurrenten zijn in kaart gebracht en u heeft uw strategie bepaald. Super, u bent op de goede weg! Nu is het tijd voor een bedrijfsplan. Zo’n bedrijfsplan maken is niet binnen een paar tellen gebeurd. Een bedrijfsplan bevat namelijk verschillende onderdelen, zoals:

  • Het doel van uw onderneming
  • De doelgroep waar u zich op gaat richten
  • Het bestaansrecht van uw bedrijf; wat is de toegevoegde waarde?
  • Een marketingplan
  • De concurrentieanalyse
  • Een beschrijving van uw product of dienst en hoe dit tot stand komt
  • Een financieel plan; hoe gaat u geld verdienen?

4. Bedrijfsnaam bedenken

Geef het beestje ook een naam. Dit mag u helemaal zelf bepalen. Er zijn een paar regeltjes waar u zich aan moet houden, maar verder bent u vrij om uw eigen bedrijfsnaam te verzinnen.

5. Logo, huisstijl en website

Naast een bedrijfsnaam zult u ook een logo en huisstijl nodig hebben. Misschien wilt u ook meteen een eigen website maken of webshop beginnen. Uw logo gebruikt u bijvoorbeeld in uw reclame-uitingen en op uw facturen. Zo is het voor uw klanten meteen duidelijk dat ze te maken hebben met uw bedrijf. Het is wel zo fijn als u dit allemaal al heeft uitgedacht en laten ontwikkelen voordat u zich gaat inschrijven bij de KvK, maar uiteraard kan dit ook nog nadat u bent ingeschreven. Houd er in ieder geval rekening mee dat uw huisstijl aansluit bij de werkzaamheden die u verricht. Bent u bijvoorbeeld een zelfstandige timmerman, dan is het misschien handiger om niet voor roze glitter letters te kiezen, maar niemand houdt u tegen!

6. Rechtsvorm kiezen

Als startende ondernemer moet u ook een rechtsvorm kiezen. Een rechtsvorm is de juridische vorm van uw onderneming zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak. Iedere vorm heeft zijn eigen mate van aansprakelijkheid. Kies daarom de rechtsvorm die het beste bij u en uw bedrijf past.

7. Inschrijven als startende ondernemer

De meeste zaken heeft u inmiddels afgevinkt. U kunt zich gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee bent u officieel een startende ondernemer, van harte gefeliciteerd!

8. Boekhouding bijhouden

Een eigen bedrijf starten betekent ook dat u een boekhouding bij moet gaan houden. De Belastingdienst wil namelijk precies weten wat er inkomt en wat er uitgaat. Om dit inzichtelijk te maken, kunt u kiezen voor een online boekhouding. Het voordeel daarvan is dat u altijd up-to-date bent en op ieder moment de status van uw bedrijf kunt inzien. Daarnaast staan uw gegevens veilig opgeslagen in de cloud en werkt u, als u dat wilt, gemakkelijk samen met uw accountant of boekhouder.

Boekhoudprogramma

Goed nieuws! Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Die aanbieding laat u toch niet schieten?

Meld u nu gratis aan


Claim nu
15 maanden gratis

 

Claim nu
15 maanden gratis

Tip! Aftrekposten

Als (startende) ondernemer mag u gebruikmaken van verschillende aftrekposten, waardoor u mogelijk minder belasting hoeft te betalen. De aftrekposten op een rijtje:

9. Verzekeringen, wettelijke eisen, algemene voorwaarden

Naast een boekhouding bent u ook verplicht om u te houden aan bepaalde wettelijke eisen. In sommige gevallen is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten om de grootste risico’s te vermijden. Het hebben van algemene voorwaarden is ook geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat externe factoren geen roet in het eten kunnen gooien.

10. Aan de slag als zelfstandig ondernemer

Hoera, u heeft alles goed geregeld en u bent klaar om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Op zoek naar klanten, zodat u het ondernemerschap nog lang mag blijven uitoefenen. Succes!

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Claim nu
15 maanden gratis

 

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie